wtorek, 4 października 2011

Ciasto bananowe + krem budyniowy = perfect combination for a birthday cake! (Nie tylko dla małych dzieci.)




 



Ciasta te zrobiłam z pomocą mojego brata i bratowej jako prezent urodzinowy dla naszej wspólnej koleżanki. Za pomoc bardzo im dziękuję! :-)


Chlebek bananowy Cioci Ann
Źródło: Auntie Ann's Banana Bread

110 g masła
190 g cukru pudru
2 duże jajka
240g mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia (można użyć zwykłej mąki i dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
1 łyżeczka sody
1 / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 duże banany

Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
Zmiksuj cukier i masło w misce aż masa będzie jasna. Dodaj jedno jajko i trochę mąki i wymieszaj, powtórz tę czynność z pozostałymi jajkami i resztą mąki oraz sodą, aż wszystko będzie gładką masą.
Obierz banany i ugnieć je widelcem. Dodaj je do miski z ekstraktem waniliowym i wymieszaj. Po upieczeniu wbić w ciasto patyczek do szaszłyków - i jeśli wychodzi czysty, chleb bananowy jest gotowy. Wyjmij ciasto z formy i połóż na kuchennej kratce, by ostygło.

Do tych akurat zapotrzebowań(czyli na 3 malutkie ciasta i jedno duże) zrobiłam ciasto z podwójnej ilości składników. Do mniejszych form wlałam tyle ciasta, by do brzegu pozostało ok. 4 mm. Piecze się je aż do mocnego zarumienienia, ok. 15 minut.





Ciasto - słonecznik pieczemy ok. 50 minut, również do suchego patyczka. Trzeba pamiętać o tym, że wszystkie ciasta wyjmujemy z form i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie bierzemy się za sporządzanie kremu budyniowego.



Krem budyniowy
(podaję składniki na jedną porcję, ja tutaj zrobiłam 3)

2 szkl mleka
4-6 łyżek cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 budyń śmietankowy
1 kostka margaryny(250g)
3/4 szkl mleka odlać(w tym roztrzepać budyń z mąką), resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Kiedy budyń jest już letni, dodajemy po trochu margarynę i miksujemy.
Ja zawsze dolewam trochę gorącej wody żeby się lepiej miksowało, ale to na prawdę odrobinkę.
W czasie miksowania dodaję trochę kwasku cytrynowego, wtedy krem ma o wiele lepszy smak. Teraz pozostaje nam bardzo długo miksować krem.

Aby uzyskać kolorowy krem(w tym przypadku trzy kolory), trzeba rozdzielić krem na odpowiednio duże trzy części i po kolei do każdej dodać barwnik spożywczy, po czym długo mieszać aż do uzyskania porządanego koloru. Barwników spożywczych dodajemy naprawdę niewiele! Ja do tego celu używam patyczka do szaszłyków i na jego grubszy koniec nabieram barwnik.

Po ostygnięciu każdego z mniejszych ciast, nakładamy na nie odpowiednio zabarwiony krem (używam do tego celu szprycy cukierniczej).

Ciasto - słonecznik przecinamy na pół jak tort, przekładamy kremem budyniowym i ozdabiamy według własnego uznania.

Po ozdobieniu ciast kremem warto jest je włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. 








Smacznego!

1 komentarz:

  1. O tak, to ciasto bananowe i ten krem były super. Wyjadałam potem resztki tego kremu z miseczek na strychu, a i do bez się przydał.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...