Mam obsesję na punkcie smaku cytrynowego, więc jak tylko zobaczę jakiś przepis, który zawiera cytryny, od razu chcę go wypróbować. Tak było i z tym przepisem. Tarta jest przeeepyszna! :)
Tarta makowo - cytrynowa
Spód
- 140 g mąki
- 75 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- 1 żółtko
Ciasto makowe
- 40 g maku
- 2 łyżki gorącego mleka
- 125 g masła
- 80 g cukru pudru
- 3 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- 90 g mąki
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier cytrynowy
- 125 g cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- starta skórka z połowy cytryny
Do miski wsypać mąkę, dodać masło. Rozetrzeć to dłońmi aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, żółtko oraz 3 łyżki wody. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Owinąć folią(bądź włożyć do siatki foliowej) i włożyć do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu z lodówki ciastem wyłożyć wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę do tarty(bądź tortownicę) o średnicy 25 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 12 minut(na złoty kolor). Po tym czasie formę ze spodem wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Mak zmieszać z gorącym mlekiem i odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć mikserem na puszystą masę masło z cukrem pudrem, skórką cytrynową i aromatem cytrynowym. Dodać jajko i ucierać jeszcze przez 5 minut. Dodać mak i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Powoli połączyć składniki, wlać na ostudzony spód i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić i posmarować lukrem cytrynowym, przygotowanym z cukru pudru wymieszanym z sokiem z cytryny i skórką otartą z cytryny.(Uwaga: Ciasto przed posmarowaniem lukrem musi być chłodne, bo inaczej lukier się wchłonie!)
Szkoda, że nie mogę jeść maku ;/ Ale zdjęcia piękne :)
OdpowiedzUsuńO, a to dlaczego? Dziękuję bardzo, ciągle staram się robić coraz lepsze.
OdpowiedzUsuń