W środę miałam urodziny, więc przez mój dom przewinęło się i będzie się przewijało sporo gości, także musiałam upiec jakieś ciasto, żeby mieć czym poczęstować gości. Jako że ostatni tydzień miałam dość zajęty, to musiałam upiec coś na szybko. Zeszłam więc do spiżarni i zobaczyłam jakie mam w niej przetwory. Znalazłam jabłka przygotowane przeze mnie na szarlotkę oraz przecier rabarbarowy. Moim zdaniem skutecznie można go zastąpić dżemem truskawkowym, jeżeli nie mamy pod ręką rabarbaru. Dżem wiśniowy też się nadaje. :) Ważne, żeby był niskosłodzony, bo samo ciasto jest już dostatecznie słodkie.
Ciasto jabłkowo-rabarbarowe
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki
- 125 g masła
- 2 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 słoik startych jabłek(900g)
- 2 słoiki przecieru rabarbarowego(300g)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać dwa żółtka i masło. Wszystko zagnieść. Podzielić na dwie części i jedną włożyć do lodówki na 10-15 minut, a drugą do zamrażalnika. Ciastem z lodówki wylepić tortownicę(Ø23cm) wcześniej posmarowaną masłem i posypana bułką tartą. Ponakłuwać widelcem i wstawić do wcześniej nagrzanego na 170°C na 15 minut. Gdy spód zrobi się rumiany, wyjąć go z piekarnika i wystudzić. Następnie pasami wykładamy ze słoików jabłka, potem rabarbar, potem znowu jabłka, znowu rabarbar i tak dalej aż skończy się nam miejsce. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na grubej tarce. Posypać nim wierzch. Znowu wstawić do piekarnika na 170°C na 40 minut. Przed zdjęciem obręczy formy koniecznie wystudzić, żeby ciasto się nie rozleciało!
REWELACJA! Rabarbar to mistrzostwo. I.. poproszę o dokładkę <3
OdpowiedzUsuńNext time, jeśli znajdę w spiżarni przecier rabarbarowy. Jak nie, to będzie z losowymi składnikami. I z odrobiną żelatyny, żeby się nie rozpadało przy krojeniu. :D
Usuń