niedziela, 27 maja 2012

Pijana karpatka z kakaowym spodem

Przepis idealny na imprezę, krem chciałoby się zjeść cały na raz, całość idealna. :) Nie za słodka, nie za bardzo alkoholowa, tylko robić i jeść(pić?)! Kiedyś kolega powiedział, że to najlepszy drink jaki jadł w życiu. :D



Pijana karpatka z kakaowym spodem

Spód
- 6 jajek
- 5 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
- krem karpatka firmy Delecta (koniecznie tej firmy!)
- 3 szkl. mleka
- 3/4 opakowania małego masła roślinnego(250 g)(koniecznie masło roślinne!)
- spirytus/wódka wedle uznania
- 2 garści rodzynek uprzednio namoczonych w spirytusie
- 1 paczka płatków migdałowych lub migdałów pokrojonych w słupki
- pół tabliczki czekolady

Żółtka ubić z cukrem, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Przygotowaną masę wlać do formy o wymiarach 40x24 cm i piec w temperaturze 160°C przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krem karpatka ugotować w 3 szklankach mleka, wystudzić. Dodać masło roślinne i zmiksować. Do kremu dodać małymi porcjami spirytusu wedle uznania. Ja dodaję około 50 ml(wódki odpowiednio 2 razy więcej). Można dodać najpierw 50, spróbować i jeżeli będzie za mało alkoholowe, to dodać kolejne 50. Spirytus trzeba koniecznie dodawać małymi porcjami, żeby krem się nie zważył. Dodać 2 garści rodzynek osączonych ze spirytusu oraz migdały. Wyłożyć masę na zimny biszkopt. Posypać startą czekoladą.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pijana karpatka na imprezie i nie potrzeba żadnego innego alkoholu ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...