czwartek, 17 stycznia 2013

Biszkopt, który nigdy nie opada



Od zawsze szukałam przepisu na biszkopt idealny. Rozwiązanie mojego problemu przyszło kilka lat temu, kiedy piekłam ciasta na Boże Narodzenie z moją ciocią. Opowiedziałam jej o tym jak kilka dni wcześniej chciałam upiec zwykły biszkopt do herbaty, ale zupełnie mi nie wyszedł. Podała mi wówczas przepis, który wypróbowałam natychmiast po powrocie do domu i stosuję go do tej pory, czasem bawiąc się proporcjami mąki (w zależności od tego jakie ma mieć zastosowanie - jeżeli dam trochę więcej mąki ziemniaczanej, wychodzi bardziej piaskowy). Biszkopt naprawdę wychodzi zawsze, nigdy nie opada. Wiem, bo przetestowałam go w ekstremalnych warunkach - zaraz po upieczeniu wystawiałam na mróz, żeby szybko ostygł, a regularną praktyką jest to, że uderzam go dłonią w wierzch, kiedy upiecze się z wybrzuszeniem (wtedy powietrze lekko z niego ucieka i biszkopt robi się płaski, nie trzeba go przycinać).

Biszkopt

- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2/3 szkl. cukru
- 1/4 szkl. mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej
- 3/4 szkl. mąki pszennej

Białka oddzielić od żółtek. Białka wlać do większej miski (w tej misce będzie powstawała cała masa), a żółtka do mniejszej. Bo białek dodać cukier z wanilią i część zwykłego cukru. Białka ubić na sztywno (w trakcie ubijania białek mikserem należy kręcić tylko w jedną stronę, w ten sposób zapobiegniemy "wybijaniu się" z nich powietrza), stopniowo dodając resztę cukru. Dodać żółtka oraz mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera aż do uzyskania gładkiej masy (przez ok. 1 minutę). Można dodać proszek do pieczenia (1 łyżeczkę), ale jest on zbędny, ja nigdy go do tego przepisu nie używam.
Formę o średnicy 21 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy przełożyć przygotowaną masę i wygładzić łyżką wierzch. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 30 minut (aż do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Wspaniały ! Ja jeszcze dodaję czasami olej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi też biszkopty nigdy nie opadają. Ale zawsze ubijam ręcznie, najpierw białka, później dodaję cukier, żółtka na koniec po brzegach wsypuję mąkę i dokładnie mieszam łyżką drewnianą. Nigdy nie opada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo za sugestie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny biszkopt :) Dodam do ulubionych - gdy będę piekła jakiś tort urodzinowy, to wtedy wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiego biszkoptu szukalam!
    dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja też znam sposób by biszkopt nie opadł:)
    Zaraz po upieczeniu należy z wysokości ok 40cm rzucić blaszką o podłogę!!!
    Sprawdzone wielokrotnie.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no własnie zrobiłam tak samo biszkopt z tych proporcji w piekarniku ładnie wyrósł a po rzuceniy go na podłogę opoadł,,,,

      Usuń
    2. Ja bym się raczej nie bawiła w rzucanie biszkoptu na podłogę.

      Usuń
  7. Witam,
    mi również nigdy biszkopt nie wychodzi. Próbuję raz na jakiś upiec biszkopt, za każdym razem z innego przepisu i zawsze opada ;/ Mam nadzieję że tym razem będzie onaczej. Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. Biszkopt idealny,pierwszy raz nie dodałam proszku do pieczenia ,dziękuję za przepis😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...