To mój debiut w robieniu jakiegokolwiek tiramisu. Do tej pory tylko przyglądałam się i pomagałam w wykonaniu, ale nigdy od początku do końca sama go nie robiłam. To też typowe tiramisu nie jest, bo krem zrobiłam bez jajek. Myślę, że sam krem, który tu zrobiłam idealnie nadaje się do dekorowania tortów. Składa się tylko z cukru, śmietany i z mascarpone. Mascarpone sprawia, że masa staje się gęsta i uformowana utrzymuje swój kształt, nie rozpływa się (oczywiście przechowywana we w miarę chłodnym miejscu). Jest ona bardzo słodka, więc gdy chcecie przygotować ją w innym celu niż do tortu tiramisu, można dodać do niej mniej cukru. W przypadku tortu tiramisu połączenie składników jest idealne - biszkopt nasączony ponczem z espresso i amaretto idealnie niweluje słodycz kremu.
Tort tiramisu
- biszkopt
- 400 g śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 500 g mascarpone
- podwójne espresso
- 1 łyżka amaretto
- kakao
Mocno schłodzoną śmietanę przelać do miski. Dodać do niej część cukru i cukier z wanilią, zacząć ubijać na najwyższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodawać pozostały cukier. Śmietana po ubiciu na być bardzo sztywna. Do śmietany dodać mascarpone, zmiksować aż składniki się połączą i masa będzie gładka.
Biszkopt przeciąć długim, ostrym nożem na 3 części.
Przygotować poncz - do szklanki wlać podwójne espresso, amaretto i wodę tak, aby szklanka była wypełniona aż do 3/4 jej wysokości. Wymieszać. Wziąć pierwszy z blatów, nasączyć go ponczem i wyłożyć na niego część masy mascarpone. Równo rozsmarować i posypać kakao.
Na to położyć kolejny blat, nasączyć go ponczem i wyłożyć na niego kolejną część masy mascarpone, posypać kakao. Na to położyć ostatni blat, nasączyć go ponczem. Pozostałą część masy mascarpone rozsmarować po wierzchu i po bokach.
Wygładzić (ja robiłam to za pomocą długiego noża zamoczonego we wrzątku, bardzo ładnie wyrównuje masę). Posypać kakaem i udekorować według uznania. Ja udekorowałam tort czekoladą plastyczną i podłużnymi ciasteczkami firmy Krakuski. Przed podaniem tort warto schłodzić. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Smacznego!
Fantastyczny tort Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
Usuńczy zamiast espresso może być zwykła kawa? :)
OdpowiedzUsuńMoże być na przykład kawa rozpuszczalna, tylko rozpuszczona w małej ilości wody. :) Podwójne espresso powinno mieć około 60 ml, więc można dać 5 łyżeczek kawy i zalać to 4 łyżkami stołowymi wody.
Usuń