wtorek, 26 listopada 2013

Sernik na herbatnikach

Sernik jest delikatnie puszysty, o konsystencji rozpływającej się w ustach. Szukałam takiej kombinacji smaków od zawsze, kiedy jadłam podobny u mojej cioci i w końcu udało mi się tak dobrać składniki, że smakuje idealnie!


 Sernik na herbatnikach

- 1 kg białego sera
- 6 żółtek, 6 białek
- 1,5 szkl cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 250 g masła
- 5-7 kropel olejku arakowego
- 2 paczki herbatników

Masło utrzeć z żółtkami i jedną szklanką cukru. Następnie, ciągle ubijając masę mikserem, dodawać po jednej łyżce sera. Miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji, pod koniec dodać pozostały cukier, budyń w proszku i olejek.
Białka ubić na sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać je w masę serową.
Tak przygotowaną masę wylewamy na herbatniki i wkładamy do wcześniej nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 1 godzinę.



Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj był. Był prześwietny! :)

      Usuń
    2. Pyszny sernik tylko za długo trzymałam go w piekarniku( 50 min) wystarczy 40 min

      Usuń
  2. mniam, uwielbiam takie serniczki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cecylia: robię go na Sylwestra. Właśnie zaczynam. W składnikach jest masło, natomiast w przepisie margaryna, sprostuj proszę

    OdpowiedzUsuń
  4. własnie to samo chciałam zapytac bo przymierzam się do upieczenia Twojego sernika.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Maslo, ja uzylam do niego masla :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A kiedy będzie jakiś nowy przepis :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam pare w przygotowaniu, ale od kiedy zaczelam normalnie pracowac i jeszcze nie skonczylam studiow, to moj wolny czas radykalnie sie skurczyl :P

      Usuń
  7. bardzo dobry przepis. - dziękuję za jego umieszczenie!
    ciasto jest puszyste.
    zrobiłem cienki spód z herbatników i dodałem brzoskwinie.
    jestem zadowolony. polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, ja się cieszę, że smakowało. :)

      Usuń
  8. sernik pierwsza klasa. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy herbatniki wystarczy ułożyć, jeden obok drugiego i wlać potem masę serową? Czy inaczej robisz?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...