Sernik na herbatnikach
- 1 kg białego sera
- 6 żółtek, 6 białek
- 1,5 szkl cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 250 g masła
- 5-7 kropel olejku arakowego
- 2 paczki herbatników
Masło utrzeć z żółtkami i jedną szklanką cukru. Następnie, ciągle ubijając masę mikserem, dodawać po jednej łyżce sera. Miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji, pod koniec dodać pozostały cukier, budyń w proszku i olejek.
Białka ubić na sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać je w masę serową.
Tak przygotowaną masę wylewamy na herbatniki i wkładamy do wcześniej nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 1 godzinę.
Smacznego!
Musiał być pyszny !
OdpowiedzUsuńOj był. Był prześwietny! :)
UsuńPyszny sernik tylko za długo trzymałam go w piekarniku( 50 min) wystarczy 40 min
Usuńmniam, uwielbiam takie serniczki! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Baaardzo mi miło. :)
UsuńDziękuję i polecam! :D
OdpowiedzUsuńCecylia: robię go na Sylwestra. Właśnie zaczynam. W składnikach jest masło, natomiast w przepisie margaryna, sprostuj proszę
OdpowiedzUsuńwłasnie to samo chciałam zapytac bo przymierzam się do upieczenia Twojego sernika.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMaslo, ja uzylam do niego masla :)
OdpowiedzUsuńA kiedy będzie jakiś nowy przepis :) ?
OdpowiedzUsuńMam pare w przygotowaniu, ale od kiedy zaczelam normalnie pracowac i jeszcze nie skonczylam studiow, to moj wolny czas radykalnie sie skurczyl :P
Usuńbardzo dobry przepis. - dziękuję za jego umieszczenie!
OdpowiedzUsuńciasto jest puszyste.
zrobiłem cienki spód z herbatników i dodałem brzoskwinie.
jestem zadowolony. polecam!
Nie ma za co, ja się cieszę, że smakowało. :)
Usuńsernik pierwsza klasa. Polecam :)
OdpowiedzUsuńCzy herbatniki wystarczy ułożyć, jeden obok drugiego i wlać potem masę serową? Czy inaczej robisz?
OdpowiedzUsuńWystarczy ułożyć i będzie dobrze :)
UsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuń