środa, 8 maja 2013
Piegowate muffiny
Kolejne muffiny. :) Ostatnio praktycznie tylko je piekę, są bardzo wdzięczne, wygodne, szybkie w przygotowaniu i każdy może je zabrać ze sobą na drogę, nie mogę przestać zachwycać się tym jakie są świetne.
Muffiny z dropsami czekoladowymi
przepis na 12 muffinów
- 350 g mąki
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
- 100 ml oleju
- 250 g dropsów czekoladowych
Wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy wsypać do miski i dokładnie wymieszać łyżką. Do tego dodać jajka, jogurt lub kefir i olej. Do tego dosypać dropsy czekoladowe. Wszystko krótko ze sobą wymieszać łyżką - tylko do tej pory aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut. Muffiny mają się zarumienić z wierzchu. Po upieczeniu studzić w formie, wyjmować po ostygnięciu.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz