wtorek, 18 października 2011

Gdy za chwilę przychodzą znajomi, a Ty nie masz co im podać. Idealne rozwiązanie? Napoleonka!

Jest to ciasto, które odkryłam dzięki mojej znajomej i teraz robię je za każdym razem, gdy nie mam za dużo czasu, a chcę poczęstować moich gości czymś przepysznym. A gdy upiekę ją tak po prostu, bo odzywa się we mnie chęć kulinarnego wyżycia się, to jedzona przez moją rodzinę, znika w całości zanim zdąży ostygnąć. Uwielbiam siedzieć przed piekarnikiem i patrzeć na ciasto francuskie, które podczas pieczenia przyjmuje różne kształty. I uwielbiam wyraz twarzy osób, które jedzą to ciasto. :-)






Napoleonka

1 l mleka 3,2% (odlać jedną szklankę)
250 g masła
2 cukry wanilinowe
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
2 jajka
1 budyń śmietankowy rodzinny(80 g)
2 gotowe blaty ciasta francuskiego
odrobina cukru pudru

Gotujemy masę budyniową:
3/4 litra mleka zagotowujemy z masłem, często mieszając. Pozostałe mleko, cukier, cukry wanilinowe, mąkę, żółtka i budyń miksujemy i wlewamy go gotującego się mleka z masłem. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ubijamy białka i dodajemy, delikatnie mieszając do masy budyniowej. Następnie wykładamy standardową, dużą formę papierem do pieczenia, wykładamy na spód jeden blat ciasta francuskiego, wylewamy na niego powstałą masę budyniową i przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza i wstawiamy do niego ciasto na 15-20 minut. Ciasto jest gotowe, gdy górne ciasto francuskie lekko się zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Chcę to! Chcęęęę. Przez oglądanie tego bloga mam ciągły ślinotok, co nie jest zbyt apetyczne ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak do mnie znowu przyjedziesz, to pewnie zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...