Kruche ciasteczka robię dokładnie z tego samego przepisu, co kruche ciasto do ciast, ewentualnie, jeżeli chcę uzyskać jakiś inny smak ciastek niż maślany, dodaję kakao albo cynamon. W razie czego przypominam przepis na moje ukochane kruche ciasto.
- 3 szkl. mąki
- 25 dag masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. kakao/cynamon
Wszystkie składniki włożyć do miski, zagnieść. Przed pieczeniem zagniecione ciasto warto włożyć do lodówki na około pół godziny w foliowym woreczku, żeby skruszało i stwardniało, wtedy łatwiej będzie je rozwałkować i powycinać z niego foremkami różne kształty. Jeżeli przy wałkowaniu ciasta nie chcemy, żeby przylepiało się ono do wałka, możemy oddzielić ciasto od wałka kawałkiem folii do żywności. Oczywiście trzeba pamiętać, że powierzchnię, na której będziemy wałkować, trzeba wysypać mąką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz