Od dawna chciałam zrobić dobre ciasteczka owsiane. No i znalazłam bardzo prosty przepis, do którego nie potrzeba żadnych wyszukanych składników. Kiedy je robiłam, zdziwiłam się jak szybkie jest ich przygotowanie. Dwa razy zamieszałam ręką i masa była już gotowa. Dodałam jeszcze solone orzeszki ziemne i całość wyszła idealna! :) Polecam! Po upieczeniu ciasteczka można zapakować w zwykły papier do pakowania kanapek, zawiązać wstążeczką i dać znajomym, bądź rodzinie, jako prezent na zajączka. :)
Ciasteczka owsiane
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 100 g czekolady pokrojonej na kawałki
- 70 g grubo pokrojonych solonych orzeszków ziemnych
Wymieszać ze sobą płatki owsiane, mąkę, cukier, sodę i orzechy. Do tego dodajemy jajko i roztopione masło. Trochę mieszamy ręką i dodajemy czekoladę. Wymieszać.
Z uzyskanej masy lepimy niewielkie kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.
Piec w piekarniku nagrzanym na 175°C przez około 15 minut(aż się zarumienią). Po upieczeniu wystudzić i jeść! :)
Kurde! Dzisiaj, zupełnie zanim przeczytałem tę notkę, miałem ochotę na takie ciastka. A teraz przez Ciebie mam jeszcze większą ochotę :-).
OdpowiedzUsuńWidzisz. :) A ciastka są naprawdę bardzo łatwe i bardzo szybkie do przygotowania, razem z pieczeniem około pół godziny. No i domowe - najlepsze! :)
UsuńOj, chyba się skuszę. Prędzej czy później. Zwłaszcza, że uwielbiam owsiane rzeczy. A zdjęcia coraz lepsze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. :) Uczę się. No i szukam dobrych miejsc w domu do robienia zdjęć, takich z dobrym oświetleniem. A ciasteczka to cudo! Dałam wczoraj tacie do pracy, bo zrobiłam kolejną partię i mówił, że były pyszne. :)
UsuńA te płatki owsiane to zwykłe, czy błyskawiczne?
OdpowiedzUsuńMogą być i takie i takie - do tych ciasteczek ze zdjęć użyłam błyskawicznych, a jak piekłam je później, to takich zwykłych. Różnica jest taka, że zwykłe są większe i bardziej je widać.
Usuń