środa, 4 kwietnia 2012

Ciasto filo

Ciasto filo potrzebne jest do zrobienia strudla. Akurat dziś robiłam strudla i podaję przepis na ciasto, które jest trudniejszą częścią całości. Przepis na strudla jutro. :)



Ciasto filo
przepis na ciasto o masie ok. 90 g

- 50 g mąki
- szczypta soli
- 40 ml wody podgrzanej do 50ºC
- łyżeczka oliwy z oliwek
- skrobia ziemniaczana do podsypywania

Sól mieszamy z mąką i wodą, następnie dodajemy oliwę i mieszamy ok. 3 minuty, aż ciasto będzie odchodziło od brzegów miski i tylko leciutko się kleiło. Ciasto można mieszać mikserem, ale ja wolę robić to ręką, bo wiem wtedy jaką ciasto ma konsystencję. Jeżeli ciasto będzie bardziej klejące, trzeba dosypać troszkę mąki i tak do skutku. :) Formujemy ciasto w kulkę i odstawiamy do zimnego pomieszczenia na dwie godziny.
Następnie trzeba rozwałkować ciasto - na blat wysypujemy skrobię ziemniaczaną i kładziemy na niej kulkę ciasta filo. Górę ciasta również posypujemy skrobią. Ciasto rozwałkowujemy aż będzie bardzo cieniutkie - takie, że można przeczytać przez nie gazetę.
Jeżeli chcemy przechować ciasto filo na następny dzień, trzeba owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...