poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Babka jogurtowo-cytrynowa


Kolejny, ostatni już z przepisów z tegorocznej Wielkanocy. Babka jest kwaskowata dzięki lukrowi, ale jednocześnie słodka. Myślę, że to był najlepszy z tegorocznych świątecznych wypieków (oczywiście dzięki wyraźnemu cytrynowemu smakowi, który uwielbiam)(no i mojej bratowej, która akurat to ciasto upiekła :D).



Babka jogurtowo-cytrynowa
źródło: http://mojewypieki.blox.pl/2010/03/Jogurtowa-babka-cytrynowa.html

Ciasto
- 250 g miękkiego masła
- skórka otarta z 2 cytryn
- 200 g drobnego cukru(może być puder)
- 3 jajka
- 45 g wiórków kokosowych
- 30 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 375 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g jogurtu naturalnego

Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny

Masło ubić mikserem na delikatny puch. Dodać cukier i zmiksować na gładką masę. Po kolei wbijać jajka, dokładnie miksując masę po każdym wbiciu. Po wmiksowaniu wszystkich jajek dodać wiórki kokosowe, migdały, sok z cytryny, zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremki, wyrównać.
Formę włożyć do nagrzanego wcześniej na 180°C piekarnika. Piec około 50 minut. Przez pierwsze 15 minut pieczenia można nastawić piekarnik na 160°C. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Formę wyjąć z piekarnika, ciasto przestudzić, wyjąć z formy. Jeżeli spód będzie zaokrąglony, można go ściąć długim nożem na płasko.

Teraz przygotowujemy lukier. Do cukru pudru wlać sok z cytryny i mieszać aż masa będzie gładka i bez grudek. Lukrem posmarować wystudzone ciasto.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...