Na Święta, jak wiadomo, piecze się mnóstwo ciast. Kolejne, po serniku, które mieliśmy na te święta w repertuarze to właśnie mazurek kajmakowy. Polecam wszystkim fanom krówek. :)
Mazurek kajmakowy
Ciasto
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
Masa kajmakowa
- 2 puszki gotowego kajmaku
- 100 g masła
- bakalie do ozdoby(migdały - całe i w płatkach, morele, etc.)
Polewa czekoladowa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, formujemy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę kajmakową. Miękkie masło wkładamy do miski. Do masła dokładamy kajmak z puszki i miksujemy całość około 7-10 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozkładamy na posypanym mąką papierze do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o dowolnym kształcie(ja rozwałkowałam na jajko). Placek ma mieć grubość 6 mm. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i oblepiamy brzegi ciasta tak, by tworzyły granicę dla masy kajmakowej. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu ciasto postawić w chłodne miejsce, by szybko się wystudziło.
Gdy ciasto będzie chłodne, nakładamy na nie masę kajmakową. Aby masa z wierzchu była gładka, musimy wygładzić ją nożem często maczanym w gorącej wodzie. Teraz pozostaje już udekorować mazurka według własnego pomysłu. :)
Cześć Monisiu! Pyszne ciasteczkaaaa mniam mniam ;) Pozdrawiam Cię ;*
OdpowiedzUsuńOj tak, kajmak to genialny dodatek do ciast :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się. :)
OdpowiedzUsuńNa mój gust tego kajmaku mogłoby być 2x mniej. Po kawałeczku 4x4 cm człowiek nie wyrabiał z zasłodzenia... Co nie umniejsza pyszności oczywiście :)
OdpowiedzUsuń