Ostatnio, robiąc obchód po moim ogrodzie, zobaczyłam, że rabarbar jest już gotowy do zerwania. Co roku robiłam z niego kompot, ale w tym roku, jako że wyrosło go trochę więcej niż zwykle, postanowiłam zrobić ciasto. Weszłam na mojego ulubionego bloga, czyli whiteplate i znalazłam tam przepis na tartę z rabarbarem. Chciałam uzyskać ciekawy smak, więc do kruchego ciasta dodałam jeszcze gorzką czekoladę 70%, pokrojoną na kawałki i powiem, że wyszło rewelacyjnie. Trzeba pamiętać, że przygotowanie ciasta zaczyna się dzień przed jego pieczeniem(rabarbar musi puścić przez noc sok, a kruche ciasto stać w lodówce).
Tarta z rabarbarem na kruchym cieście
Spód
- 90 g miękkiego masła
- ¼ łyżeczki soli
- 25 ml zimnego mleka
- 125 g mąki
- 60 g gorzkiej czekolady 70% pokrojonej na kawałki
Rabarbar
- 600 g rabarbaru
- 60 g cukru pudru
Masa do polania
- 1 jajko
- 75 g cukru pudru
- 25 g mleka
- 25 g słodkiej śmietanki
- 25 g mielonych migdałów
- 55 g chłodnego masła
Wszystkie składniki na spód
rozcieramy w misce aż do uzyskania okruchów. Okrągłą formę do
tart(lub tortownicę) o średnicy 26 cm wysmarować masłem, wysypać
bułką tartą i wylepić uzyskanym ciastem. Przykryć folią
spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na
kawałki o długości około 2-3 cm, włożyć do miski, zasypać
cukrem, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą
noc(min. 8 godzin). Rabarbar musi przez ten czas puścić sok i
zmięknąć. Po tym czasie odcisnąć sok na sitku.
Przygotowany wcześniej spód należy
ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego wcześniej
do 180°C i piec go przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć
odcedzony rabarbar.
Jajko utrzeć z cukrem. Dodać mleko,
śmietanę, migdały i wmieszać masło pokrojone na małe
kawałeczki. Tę masę wlać na rabarbar i ponownie wstawić do
piekarnika na około 20-30 minut – aż ciasto się zarumieni. Po
upieczeniu tartę można posypać dodatkowo cukrem(ok. 50 g).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz