piątek, 21 września 2012

Jagodzianki

Zawsze chciałam umieć robić pyszne drożdżówki, przeszłam kilka prób ale albo na drugi dzień były zupełnie twarde albo coś mi w nich nie pasowało. W końcu wpadłam na pomysł, że wykorzystam do nich ciasto brioche. I wyszły świetnie. :) Zrobiłam ich całkiem sporo i te, które zostały jeszcze kilka dni później były prawie tak samo pyszne jak te zjedzone zaraz po wyjęciu z piekarnika. Do drożdżówek jako nadzienie można włożyć również inne owoce - jabłka, borówki, co tylko nam przyjdzie do głowy.



Jagodzianki

Ciasto brioche
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 500 g mąki
- 50 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 5 jajek
- 350 g miękkiego masła

Nadzienie
- 500 g jagód
- cukier puder

Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżek ciepłej wody

Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody, szczyptą cukru i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (drożdże powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, resztę cukru, sól i 3 jajka. To wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Całość wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie gładkie, bez żadnych grudek. Teraz dodawać masło - dodawać po jednej łyżce, wmieszać w ciasto aż do połączenia z masą i znowu dodać masło, wmieszać w ciasto i tak do końca masła. Gdy masa będzie gładka, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie mocno uderzyć w ciasto pięścią, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc (a minimum na 8 godzin).
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokątny placek o grubości ok. 0,5 cm. Pokroić na kwadraty o wymiarach mniej więcej 6x6 cm.
Teraz nadziewamy drożdżówki, każdy kwadrat ciasta wziąć na rękę, na środek nałożyć dużą łyżkę jagód, zasypać łyżeczką cukru pudru. Ciasto dokładnie zakleić jak kopertę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Blachę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie blachy z jagodziankami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez ok. 15 minut. Po upieczeniu jagodzianki odstawić do wystygnięcia i posmarować lukrem (do cukru pudru dolać wodę i wymieszać łyżką).



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...