To ciasto jest pyszne z wszelkiego rodzaju owocami - z jabłkami, śliwkami, wiśniami, jagodami, gruszkami. Możemy zastosować cokolwiek co mamy pod ręką, bądź wykorzystać owoce sezonowe. Ja akurat wykorzystałam śliwki węgierki, które do ciast są najlepsze. Ciasto pomimo wielu warstw robi się w miarę szybko i nie jest skomplikowane.
Ciasto pleśniak z owocami
Kruche ciasto
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
- 4 żółtka
- 250 g masła
Masa owocowa
- 1 kg owoców (ja użyłam śliwek węgierek)
- 1 słoik powideł - ja użyłam śliwkowych
Beza
- 4 schłodzone białka
- 1 torebka czerwonego kiślu
- 3/4 szkl. cukru
Kruszonka
- 50 g mąki
- 25 g masła
- 25 g cukru
Składniki na kruche ciasto zagnieść w dużej misce. W ten sposób uzyskanym ciastem wyłożyć dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Na surowe ciasto wyłożyć powidła. Przygotować owoce - umyć, w razie potrzeby obrać i pokroić na kawałki, rozłożyć płasko na powidła. Ja śliwki pokroiłam na połowy, wyjęłam pestki i owoce poukładałam skórką do spodu.
Teraz przygotować bezę - białka ubijać mikserem w jedną stronę na najwyższych obrotach. Gdy białka będą już prawie ubite, dodajemy cukier i kisiel. Ubić do końca na sztywno. Wyłożyć na owoce.
Wymieszać składniki na kruszonkę i posypać bezę.
Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego wcześniej na 190°C i piec 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto koniecznie wystudzić.
Smacznego!
bardzo lubię pleśniaka:) ładnie wygląda u Ciebie na zdjęciach:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Staram się coraz bardziej doszkalać w kwestii robienia zdjęć i powoli zaczyna być widać efekty. :)
UsuńPRZEPYSZNY!! Dzięki za przepis :) Nie mogliśmy się tym ciastem najeść hehe. Więcej.. więcej :)
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciast. :D Szybko znika. :)
Usuń