sobota, 6 października 2012

Ciasto pleśniak z owocami

Ostatnio coraz częściej odkrywam na nowo przepisy mojej babci. Pewnie już Wam o tym mówiłam - Babcia jest moim autorytetem jeżeli chodzi o kulinaria. Zawsze umie wszystko dobrze przyprawić, pięknie udekorować, często odkrywa nowe przepisy i adaptuje je w swój własny sposób. Często się od niej uczę. Moim pierwszym wspomnieniem słodkości u babci jest kisiel zrobiony z mąki ziemniaczanej i zwykłych owoców - jabłek, wiśni, czereśni. Tego, co akurat rosło w ogrodzie. Kiedy byłam jeszcze małym dzieckiem, nie doceniałam jej talentu aż tak bardzo jak teraz. Dlatego bardzo się cieszę, że mogę się jeszcze od niej uczyć i część jej wiedzy przekazać Wam. :)

To ciasto jest pyszne z wszelkiego rodzaju owocami - z jabłkami, śliwkami, wiśniami, jagodami, gruszkami. Możemy zastosować cokolwiek co mamy pod ręką, bądź wykorzystać owoce sezonowe. Ja akurat wykorzystałam śliwki węgierki, które do ciast są najlepsze. Ciasto pomimo wielu warstw robi się w miarę szybko i nie jest skomplikowane.



 Ciasto pleśniak z owocami

Kruche ciasto
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
- 4 żółtka
- 250 g masła

Masa owocowa
- 1 kg owoców (ja użyłam śliwek węgierek)
- 1 słoik powideł - ja użyłam śliwkowych

Beza
- 4 schłodzone białka
- 1 torebka czerwonego kiślu
- 3/4 szkl. cukru

Kruszonka
- 50 g mąki
- 25 g masła
- 25 g cukru

Składniki na kruche ciasto zagnieść w dużej misce. W ten sposób uzyskanym ciastem wyłożyć dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Na surowe ciasto wyłożyć powidła. Przygotować owoce - umyć, w razie potrzeby obrać i pokroić na kawałki, rozłożyć płasko na powidła. Ja śliwki pokroiłam na połowy, wyjęłam pestki i owoce poukładałam skórką do spodu.
Teraz przygotować bezę - białka ubijać mikserem w jedną stronę na najwyższych obrotach. Gdy białka będą już prawie ubite, dodajemy cukier i kisiel. Ubić do końca na sztywno. Wyłożyć na owoce.
Wymieszać składniki na kruszonkę i posypać bezę.
Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego wcześniej na 190°C i piec 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto koniecznie wystudzić.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. bardzo lubię pleśniaka:) ładnie wygląda u Ciebie na zdjęciach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Staram się coraz bardziej doszkalać w kwestii robienia zdjęć i powoli zaczyna być widać efekty. :)

      Usuń
  2. PRZEPYSZNY!! Dzięki za przepis :) Nie mogliśmy się tym ciastem najeść hehe. Więcej.. więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...