wtorek, 23 października 2012

Tort kokosowy / Ciasto kokosowe

Kilka lat temu dostałam od mojej cioci świetny przepis na ciasto kokosowe. Od tego czasu przygotowuję je na różne okazje i adekwatnie do rangi spotkania ozdabiam na różne sposoby - raz bardziej elegancko, raz w ogóle, a raz w różne, wymyślne wzory. Tym razem wyprodukowałam wersję elegancką, tortową. Mam nadzieję, że się Wam spodoba, wśród moich znajomych zawsze jest to hit imprezy. Można też zrobić wersję szybką i kupić dwa gotowe blaty biszkoptowe, wtedy wystarczy tylko przygotować krem do posmarowania i przełożenia ciasta, co zajmuje 10-15 minut. Ciasto przed podaniem warto schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny.



 Ciasto kokosowe

Krem
 - 0,5 l śmietany 18%
- 2 opakowania śnieżki
- 200 g białej czekolady
- 250 g wiórków kokosowych
- 1 słoik dżemu wiśniowego

Biszkopt
- 5białek i 5 żółtek
- 1/4 szkl. mąki kukurydzianej
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Poncz
- 1 filiżanka mocno zaparzonej herbaty
- 1 łyżeczka rumu/wódki

Do dekoracji:
- 100 g migdałów w płatkach

Najpierw przygotować biszkopt.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę - na początek dodać cukier waniliowy i 1 łyżkę cukru. Później stopniowo wraz z ubijaniem białek dodawać po jednej łyżce cukru aż do zużycia całości. Do w ten sposób ubitej piany dodać żółtka, mąki i wymieszać wszystko mikserem na najmniejszych obrotach (koniecznie!) aż do uzyskania gładkiej masy. W ten sposób przygotowaną masę przelać do formy (o średnicy 22-25 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 30-35 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche, wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po ostudzeniu wyjąć z formy i przedzielić ciasto na dwie części (najlepiej nicią dentystyczną - wyciągamy tyle nici, żeby objęła całe ciasto i ciągniemy, nić zacznie przekrawać ciasto).
Teraz przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę zmiksować ze śnieżką, dodać ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i wiórki kokosowe. Całość miksować około 3-4 minuty.
Spodni biszkopt ułożyć na tacy i delikatnie nasączyć ponczem (herbatą wymieszaną z alkoholem). Na ten biszkopt wyłożyć dżem i trochę kremu. Przykryć drugim biszkoptem i też nasączyć go ponczem. Całe ciasto posmarować kremem, który trzeba ładnie wyrównać. Ozdobić wedle uznania.



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Witam. :) Zastanawia mnie, czemu nie potrzeba proszku do pieczenia/sody oczyszczonej do biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! :) Biszkopt i tak wyrośnie, naprawdę! :) Jeżeli jednak boisz się, że nie, to zawsze możesz dodać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, wtedy wyrośnie jeszcze bardziej. Niemniej jednak piekę ten biszkopt od kilku lat i jeszcze nigdy nie używałam do niego proszku do pieczenia ani sody. A wychodzi bardzo ładnie, nigdy nie opada.

      Usuń
  2. a czy śnieżka to chodzi o bitą śmietanę w proszku?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są takie fixy, które tak po prostu się nazywają, na przykład formy Delecta, przeważnie są w opakowaniach wielkości cukru wanilinowego czy proszku do pieczenia. W sklepie powinny być obok bitej śmietany w proszku.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...