Kolejny przepis z cyklu bananowy tydzień, mam nadzieję, że będzie Wam smakowało. :)
Muffiny z bananami i czekoladą
źródło: http://ourchocolateshavings.blogspot.com/2008/11/double-chocolate-banana-espresso.html
przepis na około 12 babeczek
- 4 banany średniej wielkości (najlepiej gdyby były miękkie)
- 1/2 szkl. cukru
- 1/4 szkl. brązowego cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1/4 szkl. mleka
- 1 duże jajko
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 łyżki espresso
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 100 g czekolady mlecznej, pokrojonej na małe kawałki
- 100 g czekolady gorzkiej, pokrojonej na małe kawałki
Biały cukier, brązowy cukier, mąkę, sodę, sól i pokrojoną czekoladę wymieszać w jednej misce. W drugiej rozgnieść widelcem banany, do tego dodać olej, mleko, jajko i espresso, zmiksować. Teraz mokre składniki dodać do tych suchych. Całość miksować około 3 minuty, aż znikną wszystkie grudki.
Formę muffinową wypełnić gotową masą do 3/4 wysokości (ja zawsze do formy wsadzam papilotki, wtedy nie muszę smarować jej tłuszczem). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz