niedziela, 11 listopada 2012

Muffiny z kawałkami czekolady

Jest to przepis 2 w 1, ponieważ w trakcie robienia zwykłych muffinów wpadłam na pomysł, żeby połowę z nich zrobić w wersji kakaowej, a drugą połowę właśnie zwyczajną - maślaną. Tę maślaną część zrobiłam z gorzką czekoladą i to zdecydowanie jest wersja dla osób, które nie lubią bardzo słodkich ciast. Tym z Was, którzy wolą ciasta bardziej słodkie zdecydowanie polecam użycie czekolady mlecznej. Pomyślałam też, że muffiny będą wyglądały ciekawiej gdy podczas nakładania masy do formy na wierzch położę trochę innego ciasta, czyli na ciasto do muffinów kakaowych położyłam trochę ciasta maślanego i na odwrót.



Maślane i kakaowe muffiny z kawałkami czekolady
przepis na około 12 muffinów

- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- łyżeczka soli
- 2 duże jajka
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 100 g białej czekolady, pokrojonej w kawałki
- 100 g gorzkiej/mlecznej czekolady, pokrojonej w kawałki

Składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól podzielić na dwie równe części, wsypać do dwóch misek i dokładnie wymieszać. Do jednej z misek dodać kakao i ponownie dokładnie wymieszać. Teraz rozdzielić składniki mokre, również na dwie równe części. Obie zmiksować.
Składniki mokre wlać do składników suchych. Zarówno w jednej, jak i w drugiej misce wszystko zmiksować, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Teraz do masy kakaowej dodać białą czekoladę pokrojoną w kawałki, zmiksować. Do masy maślanej dodać ciemną czekoladą, pokrojoną w kawałki, zmiksować.
Tak uzyskane masy muffinowe rozłożyć do foremek wyłożonych papilotkami (bądź wysmarowanych masłem), wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 20 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak, to wyjąć muffiny z piekarnika i ostudzić.



Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...