Kruche ciasto
- 300 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 70 g cukru pudru
- 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg białego sera, trzykrotnie zmielonego
- 2 paczki cukru wanilinowego
- 0,5 szkl. + 6 łyżek cukru
- 2 całe jajka
- 4 żółtka i 4 białka
- 3 szkl. mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5 szkl. oleju
Do miski wsypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. Do tego dodać miękkie masło, jajko i śmietanę. Całość wyrobić. Ciasto umieścić w woreczku i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Jajka i 4 żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe 4 białka włożyć w misce lub garnuszku do lodówki (trzeba będzie je później ubić). Do tego dodawać po jednej łyżce sera, ciągle miksując. Następnie do masy wlać mleko, olej i wsypać budynie. Zmiksować na gładką masę. Uwaga: masa będzie bardzo rzadka.
Formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą wyłożyć kruchym ciastem, razem z bokami, na całej wysokości. Ponakłuwać widelcem i na to wylać masę serową. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec przez około godzinę.
Gdy czas pieczenia sernika będzie się już zbliżał ku końcowi (ostatnie 5 minut), należy ubić wcześniej odstawione do lodówki białka razem z 6 łyżkami cukru na sztywną masę.
Po upieczeniu sernika temperaturę w piekarniku zwiększyć do 210°C, sernik posmarować ubitymi białkami i włożyć z powrotem do piekarnika na około 10-15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika (masa serowa będzie jeszcze rzadka, zsiądzie się po ostygnięciu), odstawić do ostygnięcia. Rosa na wierzchu sernika ukaże się po kilku godzinach od upieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz