wtorek, 15 stycznia 2013

Czekolada plastyczna

Czekolada plastyczna jest idealna. Idealna do ozdabiania ciast i tortów, do przechowywania. Dziecinnie prosta w wykonaniu i smakuje jak zwykła czekolada. Można się nią bawić jak modeliną i jak z modeliny lepić różne figurki. Można ją również cienko rozwałkować i obłożyć nią cały tort (na formę o średnicy 21 cm potrzeba 300 g czekolady i 100 g miodu). Robiąc ją i bawiąc się nią zawsze czuję się jakbym w jakimś stopniu wracała do dziecięcych czasów. Samo przygotowanie masy nie jest czasochłonne, ale trzeba trochę poczekać, aby odpowiednio stężała. Do zrobienia czekolady plastycznej można wykorzystać każdy rodzaj czekolady (oczywiście bez orzechów, bakalii lub nadzienia). Najlepiej zrobić ją na noc (ale nie trzeba) i rano można z niej już robić co tylko Wam przyjdzie do głowy. :) Dobrze jest zagniatać ją w rękawiczkach lateksowych, wtedy tłuszcz z czekolady nie będzie przechodził na dłonie. Czekoladę plastyczną, jak i figurki z niej ulepione można przechowywać nawet kilka tygodni, pod warunkiem, że będzie włożona do foliowego woreczka i będzie przechowywana w chłodnym miejscu (może być lodówka).



Czekolada plastyczna
źródło: http://kotlet.tv/czekolada-plastyczna

- 200 g czekolady
- 70 g płynnego miodu (najlepiej lipowy albo wielokwiatowy)

Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie już całkowicie rozpuszczona, zdjąć miseczkę z czekoladą z garnka i wlać do niej miód (czekolada nie musi stygnąć). Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Tak uzyskaną masę wyłożyć na pergamin, rozsmarować i odstawić do stężenia na minimum 3 godziny. Pod pergamin można podłożyć folię aluminiową, wtedy mamy pewność, że nie zatłuści się nam miejsce, na którym będzie leżeć masa.

Gdy czekolada stężeje, oderwać ją od pergaminu (można zwijać ją jak roladę, bardzo łatwo odchodzi) i zagnieść. Teraz można ją rozwałkować i wycinać z niej różne wzorki/lepić figurki. Czekolada plastyczna reaguje na ciepło dłoni i pod jego wpływem staje się miękka, dzięki czemu można ją rozwałkowywać i lepić z niej figurki.

Smacznego!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...