czwartek, 14 lutego 2013
Chleb pszenno-żytni z ziołami na zakwasie
Zmodyfikowałam trochę mój poprzedni przepis na chleb pszenno-żytni eliminując z niego większość ziaren i dodając moje ulubione zioła. Wyszedł tak pyszny, że z powodzeniem można go jeść ze smakiem bez żadnych dodatków.
Chleb pszenno-żytni z ziołami na zakwasie
przepis na 2 blachy keksówki
- ok. 3-4 łyżki zakwasu żytniego (niecały kubek)
- 500 g mąki pszennej typ 650 (lub 550)
- 500 g mąki żytniej lub żytniej razowej
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 2 czubate łyżki ziół prowansalskich
- 2 czubate łyżki tymianku
- ok. 4 szklanki wody
- 1,5 łyżki soli
- ewentualnie 1 szklanka prażonej cebuli
Zakwas wymieszać drewnianą łyżką z 1 szklanką wody. Do tego dodać wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę pszenną, mąkę żytnią, siemię lniane, zioła prowansalskie, tymianek, sól i ewentualnie cebulę. Do tego dodawać wodę i wyrabiać rękoma aż masa osiągnie taką konsystencję jak miał na samym początku zakwas (ciasto należy dobrze wyrobić). Mi wyszło około 4 szklanki. Z tak uzyskanej masy odłożyć 4 łyżki ciasta jako zaczyn(zakwas) na kolejny chleb. Zakwas można trzymać w ceramicznym kubku przykrytym folią spożywczą, koniecznie w lodówce. Kolejny chleb z tego zakwasu można robić po upływie minimum 4 dni. Zakwas nie powinien stać nieużywany dłużej niż 8 dni. Po tym czasie się psuje.
Pozostałą masę chlebową przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 8 godzin. Gdy chleb wyrośnie, oprószyć go z wierzchu ziołami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec bez termoobiegu (ważne!) przez 1,5 h. Do piekarnika na czas pieczenia powinno być włożone naczynie z wodą. Gdy chleb się upiecze należy go wyjąć z piekarnika i formy i studzić na kratce.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz