Klasyczny shortbread robiony był na mące kukurydzianej albo ziemniaczanej. Obecnie robi się go też na mące ryżowej. W zależności od tego jaką mąkę dodamy, konsystencja ciasta będzie się trochę zmieniać. Ja sama najbardziej lubię dodawać mąkę kukurydzianą i tej właśnie użyłam w tym przypadku. Ciasteczka te charakteryzują się wyraźnym, maślanym smakiem. To właśnie ten smak przebija się w nich najbardziej. Smakują tak samo dobrze podane same jak i do herbaty lub kawy. Można samemu ustalić jak duże chce się zrobić ciasteczka, co bardzo mi w nich odpowiada.
Shortbread
Przepis na
około 20 ciasteczek- 250 g masła
- 230 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej, ziemniaczanej albo ryżowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Cukier
puder, mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą wsypać do miski, wymieszać. Dodać masło
i ekstrakt waniliowy, zagnieść.
Prostokątną
formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć jej spód zagniecionym ciastem i
wyrównać i ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec przez 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić ciasto, formując ciasteczka. Wystudzić. Gdy ciasteczka będą już chłodne, można posypać je cukrem pudrem.
Mniam, im bardziej maślane tym lepiej:)
OdpowiedzUsuńTo prawda! :)
Usuń