Ciasteczka te charakteryzują się bardzo zwartą i twardą strukturą. Najlepiej smakują razem z herbatą albo kawą, jeszcze lepiej gdyby były w tej herbacie albo kawie zamoczone. Moim zdaniem dopiero wtedy wydobywa się z nich ich prawdziwy, delikatnie słodki smak. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a jeszcze lepszą sprawą jest to, że można je przechowywać przez bardzo długi czas i się nie zepsują. Za przepis dziękuję Natalii. :)
Biscotti
z migdałami i morelą
przepis na
około 15 ciasteczek- 1 duże jajko
- 1 szkl. mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g zmielonych lub drobno pokrojonych migdałów
- 70 g drobno pokrojonej suszonej moreli
Jajko utrzeć z cukrem aż masa zbieleje. Dodać ekstrakt, mąkę, proszek do pieczenia, migdały i morele. Zmiksować i krótko wyrobić ręcznie. Obsypując dłonie mąką uformować z niego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bądź posypanej mąką podłużny chlebek o długości około 20 cm.
Piec w temperaturze 175°C przez 25 minut aż ciasto będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie chlebek pokroić nożem z piłką na kromeczki szerokości ok. 1 cm, na ukos. Ułożyć je ponownie na blasze, tym razem poziomo. Piec przez 15 minut w temperaturze 190°C, w połowie czasu przewracając ciasteczka na drugą stronę. Po upieczeniu powinny być wyschnięte i chrupiące. Biscotti należy przechowywać w szczelnym pojemniku, można je trzymać bardzo długo.
Smacznego!
Słodkie suchareczki:)
OdpowiedzUsuńTak, przepyszne słodkie suchareczki. :)
UsuńYou're welcome <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKocham biscotki, Twoje wyglądają cudnie :) Mogę chrupnąć jedno? :)
OdpowiedzUsuńHaha, dla mnie też stały się jednymi z ulubionych ciastek. :) Proszę się częstować. :D
Usuń