wtorek, 5 lutego 2013

Sernik cytrynowy na kruchym spodzie


Bardzo dobry sernik. Dziecinnie łatwy w wykonaniu, niezbyt tłusty, bo masa serowa nie zawiera masła. Ma zwartą konsystencję. I mój ulubiony, cytrynowy smak. Z resztą, to już drugi z rzędu przepis na cytrynowe słodkości. Mam nadzieję, że mi wybaczycie. :) Spód można wcześniej podpiec przez około 15 minut, ale według mnie jest to zbędne. Dobry wychodzi i na niepodpieczonym wcześniej spodzie. Wtedy kruche ciasto jest bardziej wilgotne i przesiąka cytrynowym smakiem.


Sernik cytrynowy na kruchym spodzie
przepis oparty na klasycznym serniku cytrynowym

Na spód:
- 1,5 szkl. mąki
- 1/4 szkl. cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g miękkiego masła
- 2 żółtka

Na masę serową:
- 1 kg potrójnie mielonego sera
- 300 g cukru (można mniej)
- 5 jajek
- skórka otarta z dwóch cytryn (odrobinę można zostawić do dekoracji - do posypania wierzchu)
- 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego

Na polewę śmietankową:
- 150 ml zimnej śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru (można mniej)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny

Zagnieść kruche ciasto. Sypkie składniki, czyli mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wsypać do miski i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać masło (można pokroić je w małą kostkę, ale jeżeli masło jest miękkie, to może być równie dobrze w grubych plastrach) i żółtka. Wszystko krótko zagniatać aż do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotować masę serową. Ser przełożyć do miski, wsypać cukier. Utrzeć mikserem aż do uzyskania jednolitej masy (ser będzie wydawał się rzadszy niż wcześniej). Teraz dodawać po jednym jajku (całym). Po dodaniu każdego jajka masę dokładnie zmiksować aż do dokładnego połączenia składników. Gdy wszystkie jajka będą już zmiksowane z masą, dodać skórkę cytrynową i budyń. Zmiksować aż do połączenia składników.
Przygotować formę. Ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm. Wyłożyłam jej dno papierem do pieczenia (po prostu kładę kwadratowy papier do pieczenia na spód, potem zakładam obręcz, a wystający papier zaginam tak, by stworzył coś w rodzaju wałka dookoła tortownicy), a boki posmarowałam masłem. Spód wylepić kruchym ciastem, ponakłuwać je widelcem. Na kruche ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez 50 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i polać go wcześniej przygotowaną polewą śmietankową (śmietanę zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, nie trzeba jej ubijać). Wstawić jeszcze do pieczenia na 10-20 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i w ten sposób studzić sernik (nie wyjmując go z piekarnika). Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Konsystencję musiał mieć cudowną, wygląda na bardzo delikatny. No i ten cytrynowy smak... Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, konsystencję miał kremową, dosłownie rozpływał się w ustach! Najlepiej smakuje na zimno, ale gdy postał te parę godzin w pokoju i rozgrzał się do temperatury otoczenia też był wyśmienity. Poza tym kocham w nim to, że nie ma w ogóle tłuszczu oprócz tego, który jest oryginalnie w serze i jajkach.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...