niedziela, 3 lutego 2013
Cytrynowe pychotki, czyli kruche ciasteczka cytrynowe
W zeszłym tygodniu miałam okazję poprowadzić coś, co można nazwać moimi pierwszymi warsztatami z dziećmi. Na tę okazję wybrałam przepis na kruche ciasteczka o smaku cytrynowym. Dzieci same zagniatały ciasto, później pilnowały go w lodówce, rozwałkowywały i wycinały ciasteczka wybranymi przez siebie wcześniej foremkami. Można powiedzieć, że same zrobiły wszystko od a do z, z moimi podpowiedziami. Później, po upieczeniu i wystygnięciu ciasteczek zabraliśmy się za ich dekorowanie. Obiecałam dzieciom wybrać najładniejsze według mnie ciasteczka i opublikować zdjęcia na blogu. Jest też propozycja i pomysł na to jak szybko uformować ciasteczka, bez wałkowania i martwienia się o to, że po wycinaniu ciasteczek foremkami zostają nam skrawki, które trzeba ponownie wykorzystać.
Kruche ciasteczka o smaku cytrynowym
przepis na ok. 2 blachy ciastek
- 450 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 200 g cukru muscovado
- 2 jajka
- 250 g miękkiego masła
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
Sypkie składniki, czyli mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, skórkę cytrynową i sól wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Zrobić w tym dołek i do niego wbić jajka i wlać sok z cytryny. Teraz dodać masło i wszystko dokładnie zagnieść aż do uzyskania jednolitej konsystencji całej masy. Z uzyskanego ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Uformować ciasteczka.
Metoda numer jeden (szybka) - z masy odrywać niewielkie ilości ciasta, formować z nich kulki nieco mniejsze niż piłeczka pingpongowa, kulki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć łyżeczką.
Metoda numer dwa (tradycyjna) - ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra i wycinać z niego foremkami ciasteczka.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
przepis bardzo podobny do shortbread, tylko z muscovado i cytryną :) a shortbread koooocham <3 - Marta
OdpowiedzUsuńW takim razie bardzo polecam. :) Ja właśnie chciałam spróbować jak to będzie smakowało z muscovado, bo bardzo lubię smak tego cukru w wypiekach. No i kocham wszystko, co cytrynowe.
UsuńJak śliczne ozdobiony króliczek, na pewno smaczny:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, był przepyszny. :) I przekażę autorowi komplement. :)
Usuń