sobota, 30 marca 2013
Babka cytrynowa
Jak zwykle, na Święta u mnie w domu musi być wypiek o smaku cytrynowym. W zeszłym roku zrobiona była babka jogurtowa o smaku cytrynowym, w tym roku robię wersję zwyczajną, tradycyjną. Wyszła bardzo fajna, wilgotna i mocno cytrynowa. Taka jak lubię.
Babka cytrynowa
Ciasto
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g masła
- 2 duże cytryny
Lukier
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wrzątku
- szczypta kurkumy
Jajka wbić do naczynia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie zmiksować na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie zmiksować. Masło stopić w rondelku. Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Cytryny przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok. Dodać to wszystko do wcześniej przygotowanej masy (masło musi być lekko przestudzone).
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 60 minut. Po upieczeniu formę wyjąć z piekarnika. Babkę wyjąc z formy wyjąć dopiero gdy ciasto będzie chłodne.
Wtedy należy ją polać lukrem - przesiany cukier puder utrzeć, powoli wlewając do niego sok z cytryny oraz wrzątek. Na koniec dodać kurkumę, która zabarwi lukier na żółto. Należy pamiętać, że babka ma być już zimna, kiedy będziemy ją polewać lukrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniała babka świąteczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :) I smakuje naprawdę świetnie.
Usuńwygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńTo jedna z lepszych, ,jakie do tej pory zrobiłam, najbardziej mi smakuje (ze względu na smak cytrynowy oczywiście :D).
Usuń