czwartek, 4 kwietnia 2013
Sernik kajmakowy
Sernik jest smakowo idealnie wyważony. Pomimo tego, że zawiera kajmak, więc można by było pomyśleć, że będzie za słodki, to słone orzeszki idealnie równoważą całość. Jest to jeden z moich ulubionych serników. Po raz pierwszy jadłam go u mojej bratowej i tamten zapadł mi najlepiej w pamięć (jak wiadomo ciasta pieczone przez innych smakują o wiele lepiej :D). Od tego czasu bardzo chciałam się podzielić z Wami tym przepisem, a Wielkanoc to chyba idealny moment. Jest to sernik w sam raz na Wielkanoc. Ale też na każdą inną okazję. :)
Sernik kajmakowy
źródło: http://whiteplate.blogspot.com/2010/03/sernik-kajmakowy.html
Spód
- 80 g herbatników
- 50 g solonych orzeszków
- 1 łyżka cukru
- 30 g miękkiego masła
Masa serowa
- 50 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 230 g masy kajmakowej
- 3 jajka
- 600 g trzykrotnie mielonego białego sera
- 1 łyżka mąki pszennej
Polewa kajmakowa
- 170 g masy kajmakowej
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła
Herbatniki oraz solone orzeszki bardzo drobno pokroić lub zmiksować na drobne kawałki w blenderze. Wymieszać z cukrem i zagnieść z masłem. Masa będzie sypka. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć dno blachy o średnicy około 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto powinno być równo rozłożone i lekko przygniecione. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 12 minut. Po upieczeniu wyjąć do wystudzenia.
Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na delikatny puch. Do tego dodać masę kajmakową i ponownie utrzeć aż do dokładnego połączenia składników. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Teraz dodawać po jednej łyżce sera, następną dopiero wtedy gdy poprzednia dokładnie zmiesza się z masą. Na koniec dodać mąkę i ostatni raz zmiksować. Tak uzyskaną masę wylać na podpieczony spód. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut. Jeżeli po 30 minutach wierzch będzie się za bardzo rumienił, formę należy przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną na wierzch). Po upieczeniu studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Gdy sernik całkowicie ostygnie, należy wyjąć go z piekarnika i pokryć przygotowaną masą kajmakową.
Kajmak przełożyć do garnuszka, dodać mleko i cały czas mieszając, gotować na najmniejszym ogniu aż masa stanie się bardziej płynna. Jeżeli będą w niej grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z masłem. Tak przygotowaną polewą należy pokryć wierzch zimnego sernika. Można udekorować go uprażonymi migdałami albo pokruszonymi orzechami solonymi.
Przed podaniem koniecznie schłodzić w lodówce przez minimum jedną godzinę!
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda cudnie !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńTo jest wspaniałe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńOj, zgadzam się w stu procentach. Ten sernik jest przepyszny, niesamowity!
UsuńSuper, chętnie bym teraz zjadła kawałeczek
OdpowiedzUsuńPolecam, w sumie to szybko się go robi. :) :)
UsuńObłędny! Też taki chcę!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że się tak podoba! :D
Usuńnajlepszy! jestem od niego uzależniona :)
OdpowiedzUsuńJa też niestety powoli staję się od niego uzależniona. :P Niedługo nie będę miała czego prezentować na blogu, bo będę piekła tylko ten sernik. :P
Usuńśliczny blog dodaję do obserwowanych .
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Dziękuję bardzo! :) Twój też na pewno odwiedzę! :)
UsuńTo jest centralnie przepis Elizy z White Plate z 2010 roku.
OdpowiedzUsuńTak, jest przecież podane w poście źródło przepisu. :)
UsuńProszę poszukać, jest podlinkowane pod napisem Sernik Kajmakowy, a przed wymienieniem składników potrzebnych do jego zrobienia.
Usuń