czwartek, 4 kwietnia 2013

Sernik kajmakowy


Sernik jest smakowo idealnie wyważony. Pomimo tego, że zawiera kajmak, więc można by było pomyśleć, że będzie za słodki, to słone orzeszki idealnie równoważą całość. Jest to jeden z moich ulubionych serników. Po raz pierwszy jadłam go u mojej bratowej i tamten zapadł mi najlepiej w pamięć (jak wiadomo ciasta pieczone przez innych smakują o wiele lepiej :D). Od tego czasu bardzo chciałam się podzielić z Wami tym przepisem, a Wielkanoc to chyba idealny moment. Jest to sernik w sam raz na Wielkanoc. Ale też na każdą inną okazję. :)



Sernik kajmakowy
źródło: http://whiteplate.blogspot.com/2010/03/sernik-kajmakowy.html

Spód
- 80 g herbatników
- 50 g solonych orzeszków
- 1 łyżka cukru
- 30 g miękkiego masła

Masa serowa
- 50 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 230 g masy kajmakowej
- 3 jajka
- 600 g trzykrotnie mielonego białego sera
- 1 łyżka mąki pszennej

Polewa kajmakowa
- 170 g masy kajmakowej
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła

Herbatniki oraz solone orzeszki bardzo drobno pokroić lub zmiksować na drobne kawałki w blenderze. Wymieszać z cukrem i zagnieść z masłem. Masa będzie sypka. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć dno blachy o średnicy około 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto powinno być równo rozłożone i lekko przygniecione. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 12 minut. Po upieczeniu wyjąć do wystudzenia.
Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na delikatny puch. Do tego dodać masę kajmakową i ponownie utrzeć aż do dokładnego połączenia składników. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Teraz dodawać po jednej łyżce sera, następną dopiero wtedy gdy poprzednia dokładnie zmiesza się z masą. Na koniec dodać mąkę i ostatni raz zmiksować. Tak uzyskaną masę wylać na podpieczony spód. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut. Jeżeli po 30 minutach wierzch będzie się za bardzo rumienił, formę należy przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną na wierzch). Po upieczeniu studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Gdy sernik całkowicie ostygnie, należy wyjąć go z piekarnika i pokryć przygotowaną masą kajmakową.
Kajmak przełożyć do garnuszka, dodać mleko i cały czas mieszając, gotować na najmniejszym ogniu aż masa stanie się bardziej płynna. Jeżeli będą w niej grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z masłem. Tak przygotowaną polewą należy pokryć wierzch zimnego sernika. Można udekorować go uprażonymi migdałami albo pokruszonymi orzechami solonymi.
Przed podaniem koniecznie schłodzić w lodówce przez minimum jedną godzinę!

Smacznego!

15 komentarzy:

  1. To jest wspaniałe połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, zgadzam się w stu procentach. Ten sernik jest przepyszny, niesamowity!

      Usuń
  2. Super, chętnie bym teraz zjadła kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepszy! jestem od niego uzależniona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też niestety powoli staję się od niego uzależniona. :P Niedługo nie będę miała czego prezentować na blogu, bo będę piekła tylko ten sernik. :P

      Usuń
  4. śliczny blog dodaję do obserwowanych .
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! :) Twój też na pewno odwiedzę! :)

      Usuń
  5. To jest centralnie przepis Elizy z White Plate z 2010 roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest przecież podane w poście źródło przepisu. :)

      Usuń
    2. Proszę poszukać, jest podlinkowane pod napisem Sernik Kajmakowy, a przed wymienieniem składników potrzebnych do jego zrobienia.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...