czwartek, 28 marca 2013

Jogurtowa babka czekoladowa


Ostatni czas był dla mnie bardzo zabiegany. Już dawno nie czułam się tak zmęczona. Do tego stopnia byłam zajęta, że nawet w ogóle nie miałam czasu na pieczenie. Stąd dłuższa przerwa w postowaniu. Na szczęście okres te zaowocował bardzo przyjemnymi sprawami i już dawno nie czułam się tak szczęśliwa jak teraz. :)
Powracam z przepisem na jogurtową babkę czekoladową. To jeden z moich zdecydowanych faworytów - ciasto po upieczeniu jest bardzo lekkie i ma wspaniały smak. Nie jest bardzo słodkie, więc jeżeli lubicie trochę więcej cukru w ciastach, to śmiało możecie go dodać. Polewa czekoladowa idealnie uzupełnia całość.




Jogurtowa babka czekoladowa

Ciasto
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 jajka
- 1 duży jogurt grecki
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 duże łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa czekoladowa
- 80 g płynnej śmietany kremówki
- 70 g czekolady mlecznej
- 60 g czekolady gorzkiej
- ewentualnie 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Zrobić masę na ciasto. Masło utrzeć z cukrem pudrem aż powstanie delikatny puch. Do tego dodać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać jogurt oraz mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Zmiksować aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać cukier waniliowy i krótko zmiksować.
Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec przez 45-60 minut. Na koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Po upieczeniu formę z ciastem wyjąć z piekarnika i tak studzić.
Przygotować polewę czekoladową. Kremówkę podgrzać do wrzenia i wtedy dodać połamaną na kawałki czekoladę mleczną oraz gorzką i ewentualnie kawę. Mieszać cały czas aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Palnik powinien być ustawiony na najniższą moc. Delikatnie ostudzić i wtedy polewać wystygniętą już babkę.

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Ciesze sie Twoim szczesciem,babka cudna,zdjecia zachwycajace,pozdrawiam z usmiechem na twarzy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mocno kakaowa z czekoladową polewą, pychota!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy można dodać do tej babki bakalie marzy mi się taka z rodzynkami żurawiną i śliwkami ale nie wiem czy bakalie nie opadną w pieczeniu jeśli ciasto jest lekkie a nie przepadam za ciężkimi wilgotnymi babkami bardzo proszę o radę i z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że spokojnie można spróbować. Śliwki trzeba pokroić na mniejsze kawałki, a rodzynek nie należy wyparzać przed dodaniem do ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...