czwartek, 7 marca 2013

Jogurtowe muffiny z czekoladą


Miałam ostatnio straszną ochotę na muffiny. Tak wielką, że nie mogłam się jej oprzeć i pewnego dnia stwierdziłam, że nie ma co zwlekać, trzeba brać się za robotę i coś upiec. Miałam kilka wymyślonych przepisów, które chciałam wypróbować, a że jestem na diecie, to postanowiłam wykorzystać przepis na jogurtowe muffiny (brzmi dietetycznie, prawda? :D). Muffinki są przepyszne - są wilgotne, a jogurtowy smak bardzo się przebija.




Jogurtowe muffiny z kawałkami czekolady
przepis na 12 sztuk


- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g drobnego cukru
- 100 g posiekanej czekolady mlecznej
- 150 g masła
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka


Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
Masło roztopić w garnuszku, dodać do niego jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Tą miksturę powoli dodawać do sypkich składników, miksując. Następnie dodać po jednym jajku (kolejne dodać w momencie gdy pierwsze już będzie niewidoczne), zmiksować. Nie należy jednak miksować zbyt długo. Dodać pokrojoną na kawałki czekoladę w wmieszać ją do ciasta łyżką.
Masę na muffiny przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Muffiny nie urosną za bardzo, więc można wypełnić ciastem prawie całą papilotkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-30 minut. Po upieczeniu muffinki wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Super przepis, zrobilam babeczki i wygladaja tak samo. Tylko wlalo mi sie więcej jogurtu ale sa pysznie delikatne. Z innych przepisów wychodzily zbyt twarde. Te polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Zrobiłam właśnie moim łasuchom na Walentynki. Robi się ekspresowo, a smak jest wyśmienity.
    Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...