poniedziałek, 4 marca 2013

Kokosanki


Kokosanki to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak babcia przyjeżdżała do mnie w odwiedziny i zawsze częstowała mnie tymi ciastkami. Zawsze też mogłam znaleźć kokosanki u niej w domu. Te są kruche z zewnątrz, ale delikatne, miękkie i lekko ciągnące w środku. Wielkim plusem jest to, że robi się je dosłownie w mniej niż pięć minut, a i wykonanie jest bardzo proste i na pewno każdy początkujący sobie z nimi poradzi.




Kokosanki
Przepis na około 14 sztuk


- 2 jajka
- 140 g cukru pudru
- 200 g wiórek kokosowych


Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać żółtka i cukier puder, wmieszać ostrożnie na najwolniejszych obrotach miksera aż masa zrobi się gładka. Dodać wiórki kokosowe i tak samo wmieszać w ciasto.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia masę wykładać łyżeczką, pozostawiając niewielkie odstępy pomiędzy ciasteczkami. Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wystudzić i zdjąć z blachy.

Smacznego!

 

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...