Babka piaskowa - już dawno nie gościła na moim wielkanocnym stole. W tym roku na pewno naprawię ten błąd i taką upiekę. Jest to naprawdę bardzo szybkie ciasto, bardzo łatwe w wykonaniu. Nie jest zbyt wilgotne i można je dłużej przechowywać. Jeżeli jest owinięte folią, to się nie zeschnie i będzie można się nim cieszyć przez długi czas. W dodatku babka marmurkowa jest bardzo wdzięczna w wyglądzie i bardzo ładnie ozdobi każdy stół. Poza sezonem wielkanocnym przepis na to ciasto można spokojnie stosować jako podkład pod ciasto z owocami.
Marmurkowa babka piaskowa
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. kefiru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2-3 czubate łyżki kakao (w zależności od gustu)
- 2-3 czubate łyżki mąki pszennej
Masło stopić. Jajka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kefir, stopione masło i cukier waniliowy. Miksować aż wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączą, a masa będzie gładka. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej dodać kakao, zmiksować. Do drugiej części ciasta należy dodać taką samą ilość mąki jak kakao do poprzedniej części. Zmiksować.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ja użyłam odgrzebanej na strychu formy na wieniec. Foremka ma średnicę 21 cm, wewnętrzne koło ma średnicę około 6-7 cm. Do przygotowanej formy wykładać łyżką ciasto: na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne. Można też przeciągnąć łyżką przez całą długość koła, żeby ciasto było lekko zmieszane.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut. Ciasto można na koniec pieczenia nakłuć patyczkiem - jeżeli jest suchy, ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika. Z formy wyjąć po ostudzeniu. Wtedy można posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Mega babka:) piękna.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!:) Ja jestem z niej bardzo dumna. A i smakowala naczelnemu testerowi ciast w moim domu. :D W dodatku w koncu przyszedl mi do glowy dobry pomysl na set do zdjec i z nich tez jestem bardzo zadowolona. :)
Usuńpiekna baba,zdjecia wypasione,czy mozna zastapic kefir jogurtem naturalnym,u mnie kefir niedostepny,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :) Myślę, że tak - jeżeli jogurt będzie rzadki, to nie powinno to zrobić różnicy. Można na przykład zastosować naturalny jogurt pitny.
Usuńbajeczna ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Jej, nawet nie wiecie jak komentarze podnoszą na duchu. :) :)
UsuńO jakie pysznosci
OdpowiedzUsuńSerio babka jest pyszna. Jak ją zrobiłam i później jadłam, to pomyślałam 'Dawno już nie jadłam takiej dobrej'.
Usuń