sobota, 16 marca 2013
Sernik brzoskwiniowy na ciasteczkowym czekoladowym spodzie
Pomyślałam sobie - zrobię sernik z brzoskwiniami. To taka delikatna, lekka przekąska, akurat na deser po świątecznym obiedzie. Ale sernik z brzoskwiniami? Nuda trochę, trzeba pokombinować. Jaki mam najlepszy przepis na masę serową? Wiem! Hmm... No to teraz jaki spód? Ha, też wiem! Ciekawe, czy wyjdzie i się nie będzie rozwalał? Zobaczymy.
Na szczęście moja intuicja mnie nie zawiodła i bardzo się z tego cieszę, bo gdy spróbowałam tego sernika, to poczułam rozkosz w ustach. To zdecydowanie najlepsze ciasto jakie jadłam do tej pory. Masa serowa nie zawiera masła ani oleju. Dlatego jest lekka i rozpływa się w ustach. Spód za to ma mocno czekoladowy smak, co idealnie niweluje ewentualną mdłość zwykłej masy serowej i nadaje wyrazu owocom. Zdecydowanie będzie to teraz mój ciastowy faworyt i będę go robiła na każdą imprezę aż mi się nie znudzi! :D Jestem nim bardzo, ale to bardzo pozytywnie zaskoczona.
Co do spodu - w przepisie podałam ciasteczka Digestive. Ja użyłam ciasteczek Bonitki Zbożowe z mleczną czekoladą. Są zrobione z mąki pełnoziarnistej, w dodatku zawierają otręby. Nie ma w nich żadnych podejrzanych składników, są zrobione tak, jak gdyby piekło się je w domu. Wiem jednak, że nie każdy ma blisko Biedronkę, a ciasteczka Digestive są w sumie bardzo podobne.
Sernik brzoskwiniowy na ciasteczkowym czekoladowym spodzie
Spód
- 350 g ciasteczek Digestive z czekoladą
- 180 g miękkiego masła
- 4 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady 60% pokrojonej w drobne kawałki
Masa serowa
- 1 kg potrójnie mielonego sera (ja używam sera w wiaderku z Piątnicy)
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 1,5 torebki budyniu śmietankowego
- 350 g drobno pokrojonych brzoskwiń
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Zrobić spód - za pomocą blendera zmielić ciasteczka na drobne kawałeczki (jak bułka tarta) i wsypać je do miski. Dodać kakao i pokrojoną czekoladę. Wymieszać łyżką aż wszystko dokładnie się ze sobą połączy. Dodać masło i zagnieść. Tak przygotowaną masą wylepić dno i boki (do 1/3 wysokości) tortownicy o średnicy około 25 cm. Spód ponakłuwać widelcem i odstawić.
Zrobić masę serową. Ser zmiksować z cukrem aż do dokładnego połączenia składników. Miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Następne dodać dopiero gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą serową. Następnie dodać budyń oraz cukier waniliowy, dokładnie zmiksować. Teraz dodać brzoskwinie i delikatnie je wmiksować, na najniższych obrotach miksera. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód.
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 60 minut. Jeżeli po około 40 minutach wierzch sernika będzie się za bardzo przypalał należy tortownicę przykryć folią aluminiową (połyskującą stroną do zewnątrz - wtedy będzie odbijała ona ciepło). Po upieczeniu ciasto studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Gdy już całkowicie wystygnie - schować do lodówki. Najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje! :) Zachęcam do wypróbowania! :D
UsuńTo dzielo sztuki,lubie zagladac na Twojego bloga,zawsze cos zwroci moja uwage,zdjecia sa godne pozazdroszczenia.
OdpowiedzUsuńWow! Dziękuję Ci bardzo! :) :) Bardzo się cieszę, że moja twórczość jest doceniana! :) Uczę się i staram się poprawiać z dnia na dzień!
UsuńWygląda obłędnie! Taki spód jest świetnym urozmaiceniem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Faktycznie - spód fajnie wygląda, ale też bardzo wzbogacił sernik smakowo.
Usuń