środa, 13 marca 2013

Marmurkowa babka piaskowa


Babka piaskowa - już dawno nie gościła na moim wielkanocnym stole.  W tym roku na pewno naprawię ten błąd i taką upiekę. Jest to naprawdę bardzo szybkie ciasto, bardzo łatwe w wykonaniu. Nie jest zbyt wilgotne i można je dłużej przechowywać. Jeżeli jest owinięte folią, to się nie zeschnie i będzie można się nim cieszyć przez długi czas. W dodatku babka marmurkowa jest bardzo wdzięczna w wyglądzie i bardzo ładnie ozdobi każdy stół. Poza sezonem wielkanocnym przepis na to ciasto można spokojnie stosować jako podkład pod ciasto z owocami.



Marmurkowa babka piaskowa

- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. kefiru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2-3 czubate łyżki kakao (w zależności od gustu)
- 2-3 czubate łyżki mąki pszennej

Masło stopić. Jajka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kefir, stopione masło i cukier waniliowy. Miksować aż wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączą, a masa będzie gładka. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej dodać kakao, zmiksować. Do drugiej części ciasta należy dodać taką samą ilość mąki jak kakao do poprzedniej części. Zmiksować.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ja użyłam odgrzebanej na strychu formy na wieniec. Foremka ma średnicę 21 cm, wewnętrzne koło ma średnicę około 6-7 cm. Do przygotowanej formy wykładać łyżką ciasto: na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne. Można też przeciągnąć łyżką przez całą długość koła, żeby ciasto było lekko zmieszane.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut. Ciasto można na koniec pieczenia nakłuć patyczkiem - jeżeli jest suchy, ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika. Z formy wyjąć po ostudzeniu. Wtedy można posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!:) Ja jestem z niej bardzo dumna. A i smakowala naczelnemu testerowi ciast w moim domu. :D W dodatku w koncu przyszedl mi do glowy dobry pomysl na set do zdjec i z nich tez jestem bardzo zadowolona. :)

      Usuń
  2. piekna baba,zdjecia wypasione,czy mozna zastapic kefir jogurtem naturalnym,u mnie kefir niedostepny,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! :) Myślę, że tak - jeżeli jogurt będzie rzadki, to nie powinno to zrobić różnicy. Można na przykład zastosować naturalny jogurt pitny.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Jej, nawet nie wiecie jak komentarze podnoszą na duchu. :) :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Serio babka jest pyszna. Jak ją zrobiłam i później jadłam, to pomyślałam 'Dawno już nie jadłam takiej dobrej'.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...