niedziela, 21 kwietnia 2013

Muffiny z żurawiną, migdałami i białą czekoladą


Gdy myślałam o tym jakie muffiny zrobić tym razem, pomyślałam - zrobię coś typowo kobiecego! Delikatne w smaku i wilgotne, pełne dodatków. Takie, których różne smaki można odkrywać po kolei. Wpadłam na pomysł połączenia żurawiny, migdałów i białej czekolady. Wyszły niesamowite! To jedne z lepszych muffinów, jakie do tej pory zrobiłam. Jak najbardziej polecam!



Muffiny z żurawiną, migdałami i białą czekoladą
12 sztuk

- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 2 jajka
- 200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
- 100 ml oleju

- 200 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 200 g suszonej żurawiny
- 100 g migdałów w płatkach

Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki (czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy) i dokładnie wymieszać łyżką. Do tego dodać jajka, jogurt lub kefir (ja użyłam kefiru) oraz olej. Na koniec dorzucić czekoladę pokrojoną na kawałki, suszoną żurawinę oraz prawie wszystkie migdały (trochę zostawiłam do posypania muffinów z wierzchu). Wszystkie składniki wymieszać łyżką - bardzo krótko, tylko tak, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
Tak uzyskaną masę przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15-20 minut - tak, aby muffiny były zarumienione z wierzchu. Po upieczeniu wystudzić w formie i dopiero później wyjmować.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Muffinek z żurawiną jeszcze nie jadłam, świetne zestawienie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam! Szykuję jeszcze kolejny przepis, bardziej męski, tym razem główną rolę będzie grała pomarańcza. :)

      Usuń
  2. Są zdecydowanie przepyszne ! Ja dałam mniej czekolady do środka, a zostawiłam ją do udekorowania wierzchu muffin.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i .........są bardzo smaczne. dodałam tylko mniej zurawiny. Zrobiłam 6 duzych tulipanów i polałam biąłą czekoladą.. Polecam ten przepis, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...