Ostatni czas był bardzo zabiegany, ale na szczęście znalazłam czas na zrobienie tego tortu. Już dawno chciałam zrobić jakiś tort udekorowany lukrem plastycznym. Takie torty są bardzo wdzięczne i przy odrobinie inwencji można nadać im chyba każdy kształt. Przy tym konkretnym torcie pomagała mi moja bratowa, za co bardzo jej dziękuję! :)
Tort ul
przepis na masę cukrową stąd: http://sercezczekolady.blox.pl/2010/05/Masa-cukrowa-pokrywanie-tortu.html
Biszkopty
- 5 jajek (osobno białka i żółtka) x3
- 1 łyżeczka cukru z wanilią x3
- 2/3 szkl. cukru x3
- 1/4 szkl. mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej x3
- 3/4 szkl. mąki pszennej x3
- 3 łyżki kakao x2
Masa budyniowa
- krem Karpatka (firmy Delecta) x2
- 1 l mleka
- 400 g masła roślinnego
Lukier plastyczny
- 150 g glukozy
- 6 łyżeczek żelatyny
- 105 ml wody
- 4,5 łyżeczki Planty
- ok. 1200 g cukru pudru
- olejek migdałowy lub pomarańczowy
- barwniki spożywcze
Biszkopty zrobić według tego przepisu. Będzie potrzeba trzech takich biszkoptów, do dwóch z nich należy dodać kakao. Należy dodać je razem z mąką.
Zrobić masę budyniową według przepisu na opakowaniu od kremu, czyli zagotować część mleka, w pozostałej części rozmieszać proszek z opakowania. Gdy mleko się zagotuje należy dodać do niego rozpuszczony proszek i gotować jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając. Gdy budyń będzie już gęsty, należy go zdjąć z gazu i odstawić do wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu masę budyniową należy zmiksować z miękkim masłem.
Biszkopty należy uformować według własnego pomysłu. Ja zrobiłam 4 warstwy, każda zaokrąglona od góry i trochę mniejsza od poprzedniej. Biszkopty należy poprzecinać tak, żeby można je było przełożyć kremem. Teraz tort należy przełożyć kremem i posmarować go nim z wierzchu i z każdej strony, żeby masa plastyczna łatwo się do niego przykleiła. Należy pamiętać o tym, że krem, którego używamy do przełożenia tortu ozdabianego lukrem plastycznym nie może zawierać śmietany (rozpuszcza masę cukrową).
Przygotować lukier plastyczny. Jeżeli tort ma mieć różne kolory, należy podzielić składniki tak, żeby masę danego koloru można było zrobić od początku, niezależnie od mas innego koloru
Żelatynę wymieszać z zimną wodą. Gdy napęcznieje, dodać do niej barwnik spożywczy, wymieszać i zacząć delikatnie podgrzewać aż do rozpuszczenia (najlepiej robić to w rondelku). Żelatynę należy cały czas mieszać i uważać, żeby się nie zagotowała. Gdy żelatyna się rozpuści, dodać do niej glukozę i dokładnie wymieszać. Teraz dodać plantę i nadal mieszać. Masę należy przestać ogrzewać zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści. Dodać olejek i ponownie wymieszać.
Część cukru pudru przesiać na stolnicę lub matę i dodać do niego przestudzoną masę. Zacząć zagniatać. Cukier puder dodawać do masy stopniowo. Należy pamiętać o tym, żeby go przesiewać, ponieważ w masie nie może być żadnych grudek. Nie należy dodawać całego cukru naraz, żeby móc kontrolować konsystencję masy plastycznej. Powinna być elastyczna, ale nie może przywierać do rąk. Być może cały cukier podany w przepisie nie będzie potrzebny do jej zagniecenia. Masę rozwałkować, podsypując ją cukrem pudrem. Ja rozwałkowywałam masę pomiędzy dwoma matami silikonowymi. Masa rozwałkowana na grubość około 3-4 milimetrów powinna być dostatecznie wytrzymała, żeby przenieść ją na tort. Tort pokryć rozwałkowaną masą (należy ją docisnąć). Brzegi, które są już poza tortem należy odciąć. Teraz można już go dowolnie dekorować. Nieużywana masa cukrowa powinna być zawinięta w folię spożywczą, ponieważ bardzo szybko twardnieje i zasycha!
Smacznego!
Poniżej kilka kroków w obrazkach:
Uroczy! ^___^
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńCudnie wygląda !!! Chcę taki tort !!!! :)))
OdpowiedzUsuńJest dosyć czasochłonny, ale zachwyty nad efektem końcowym wszystko pięknie rekompensują. :)
UsuńJejku jaki oryginalny!!!
OdpowiedzUsuńsuuuuper:):)
Pozdrawiamy serdecznie!
Tapenda
Dziękuję Wam bardzo dziewczyny! :) :) Bardzo się starałam! :D
Usuń