piątek, 21 października 2011

Brownie

Dziś mam gości i chciałam zrobić dla nich coś pysznego, a że nie miałam za dużo czasu, to postanowiłam postawić na szybkie i sprawdzone przepisy. Dlatego pomyślałam o brownie. A gdy moja ciocia powiedziała mi: 'Monika, za chwilę będzie obiad!', to pomyślałam 'O, to mam czas jeszcze zrobić ciasto.'.

Brownie

140 g czekolady 70%
250 g drobnego cukru ( ja używam pudru)
4 jajka
140 g mąki
250 g miękkiego masła

Przepis na standardową, prostokątną, dużą formę. Ja zrobiłam z połowy składników w mniejszej formie, bo robiłam ciasto tylko dla 3 osób.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, czyli wsypujemy połamaną czekoladę do miseczki i kładziemy ją na garnuszku, w którym gotuje się woda. Miska nie może dotykać dnem wody. Co jakiś czas mieszamy czekoladę.
Masło zmiksować, wlewać powoli stopioną czekoladę(nie gorącą!), zmiksować. Dodać powoli jajka, cukier i mąkę.

Miksować wszystko 2-3 minuty. 

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównać wierzch i włożyć do wcześniej nagrzanego na 190 stopni piekarnika. Piec przez 20 minut.



Ciasto po upieczeniu ma być wilgotne w środku i kruche na zewnątrz. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na 30 minut, po tym czasie możemy ciasto pokroić.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mniamnuśne! I nawet pomagałam robić :P

    OdpowiedzUsuń
  2. I bardzo dzielnie robiłaś zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze czekoladowe ciasto na świecie :) robiłam milion razy i pewnie jeszcze parę milionów zrobię :D Marta A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie posty gdzie krok po kroku opisany jest każdy etap. Osobiście zawsze miałam problem brownie ale od kiedy korzystam ze wskazówek na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ wychodzi idealne. Polecam wszystkim adeptom pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...