piątek, 6 kwietnia 2012

Sernik z kakaową kruszonką

Święta zawsze kojarzą mi się z sernikiem. W moim domu co roku ktoś piecze sernik. Czy to ja – papieski, czy moja bratowa – co raz to nowy, czy właśnie moja ciocia Alina – sernik warstwowy. Ten jej sernik przypomina mi dzieciństwo, bo robiony był od zawsze. Jest delikatny i przepyszny, a zarazem intrygujący, bo kakaowa góra nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Zapraszam do wypróbowania przepisu!



Sernik z kakaową kruszonką

Masa serowa
- 1 kg sera
- 8 jaj
- 1 i ½ szkl. cukru
- 125 g masła
- 1 budyń śmietankowy
- 1 aromat waniliowy/cytrynowy
- ewentualnie rodzynki

Kruche ciasto
- 400 g mąki
- 230 g masła
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mleka

Najpierw przygotować kruche ciasto. Podane składniki dzielimy na dwie części – jedna będzie maślana, druga kakaowa. W części maślanej mąkę zagnieść z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, masłem i mlekiem. W części kakaowej do drugiej połowy składników dodać kakao. Po zagnieceniu z ciasta formujemy kulki, pakujemy w folię i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej pół godziny.
Teraz masa serowa. Ser, miękkie posiekane masło, cukier, żółtka, aromat i budyń utrzeć mikserem na aksamitną masę bez grudek. Następnie ubić białka i delikatnie wymieszać je z masą serową (łyżką). Jeżeli chcemy, można dodać też namoczone wcześniej rodzynki i wmieszać je razem z ubitymi białkami.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód, na grubych oczkach tarki, zetrzeć maślane kruche ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 170°C i podpiekamy 10 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić.
Teraz, na podpieczony spód wylać masę serową. Na to, znowu na grubych oczkach tarki, zetrzeć kakaowe kruche ciasto.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170°C i piec około 1 godziny. Po upieczeniu ciasto koniecznie wystudzić, bo masa serowa musi zgęstnieć.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Ten sernik jest bajeczny. Mogłabym zjeść cały na raz... Mmmm.... I mówię o smaku, a nie tylko z wrażenia, bo go jadłam, więc wiem, co mówię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też go dziś robię i jeżeli ktoś chce zobaczyć jak mi wyszedł i poczytać jakie zbudził emocje wśród moich domownyków to zapraszam na: www.mniamimniami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie i czekam na Twój efekt i wrażenia! :)

      Usuń
  3. Zapomniałąm wstawić na bloga, ale dziś robie go znowu więc możesz wejśc i luknąć :)
    Wstawie zdjecia z wczoraj i dziś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam, czekam! Bardzo jestem ciekawa jak Ci wyszedł. :) No i cieszę się, że robisz go ponownie. :D

      Usuń
  4. ale do tego ciasta nie dodaje się żadnych jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie sa jajka :) Dodaje sie je do masy serowej. Natomiast do kruchego ciasta nie dodajemy jajek.

      Usuń
    2. W przepisie sa jajka :) Dodaje sie je do masy serowej. Natomiast do kruchego ciasta nie dodajemy jajek.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...