środa, 13 czerwca 2012

Sernik czekoladowy

Ten sernik to bardziej deser czekoladowy niż sernik. Po upieczeniu najlepiej go wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin. Chłodny lepiej się kroi i smakuje idealnie. Sernik i zdjęcia autorstwa mojej bratowej Miłki.



Sernik czekoladowy
źródło: http://whiteplate.blogspot.com/2009/10/sernik-czekoladowy.html

Spód
- 180 g biszkoptów (lub innych kruchych ciastek)
- 120 g masła
- 2 łyżki kakao

Masa
- 1 kg zmielonego białego sera
- 200 g drobnego cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady(70%) roztopionej w kąpieli wodnej
- ew. 2 łyżki amaretto/rumu

Wszystkie składniki spodu dokładnie zmiksować. Powstałą masą wyłożyć spód wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 23 cm i 1/3 wysokości jej brzegu.
Ser zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po jednym jajku, na końcu rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę i ewentualnie alkohol. Miksować niecałą minutę.
Wlać przygotowaną masę na spód z ciastek.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec przez 40-60 minut. Masa ma być ścięta, ale niezbyt twarda. Jeżeli po 40 minutach ciasto będzie niedopieczone, formę można przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez kilka minut. Studzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy ciasto będzie już chłodne, wstawić je do lodówki, najlepiej na całą noc, a minimum na 4 godziny.



Smacznego!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...