Mama mojej bratowej na każdą większą okazję robi pyszną szarlotkę z bezą. Ostatnio moja ciocia miała imieniny, a ja nie wiedziałam co mam na nie upiec. Pomyślałam więc o imprezach na jakich byłam i jakie ciasta tam jadłam. No i przyszła mi do głowy właśnie szarlotka z bezą, a że nie miałam oryginalnego przepisu, to zmiksowałam kilka swoich i wyszło bardzo dobre i bardzo proste ciasto.
Szarlotka z bezą
Kruche
ciasto
- 300 g mąki
- 180 g masła pokrojonego w małe kawałki
- 50 g brązowego cukru
- 4 żółtka
- 300 g mąki
- 180 g masła pokrojonego w małe kawałki
- 50 g brązowego cukru
- 4 żółtka
Jabłka
- 1 kg jabłek
- 150 g cukru(ja dałam 100)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 kg jabłek
- 150 g cukru(ja dałam 100)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Beza
- 4 białka
- szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- 4 białka
- szklanka cukru pudru
- szczypta soli
Zagnieść wszystkie składniki na
kruche ciasto. Otrzymaną masę zawinąć w folię i włożyć do
lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki,
włożyć do garnka z odrobiną wody(4-5 łyżek) i dusić do czasu
aż jabłka się rozpadną(ok. 15 minut). Dodać cukier, przyprawę
do piernika i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Kruche ciasto rozwałkować i wylepić
nim spód formy(35x24 cm) oraz boki do około 1/3 wysokości,
ponakłuwać widelcem i wstawić do wcześniej nagrzanego na 200°C
piekarnika. Piec około 10-15 minut.
Formę wyjąć z piekarnika. Na
upieczony spód wyłożyć masę jabłkową.
Białka ubić ze szczyptą soli,
dodawać powoli cukier i dalej ubijać na bardzo sztywną masę.
Ubite białka wyłożyć na jabłka. Całość wstawić do piekarnika
i piec w temperaturze 160°C przez około 50 minut(beza powinna być
lekko chrupiąca).
Smacznego!
Cisato jest przepyszne, robie juz drugi dzień z rzędu ponieważ wczorajsza byla zjedzona w oku mgnienia ;)
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to czytać. Polecam też inne przepisy! :)
Usuńniestety ciasto zakalec a zamiast bezy wyszła spieczona pianka:( wszystko robiłam zgodnie z przepisem- dlaczego mogło się nie udać:(?
OdpowiedzUsuńMoze w jablkach bylo za duzo wody? Wtedy kruche ciasto moglo sie zbytnio nasaczyc i sprawiac wrazenie zakalcowatego, a beza byla zbyt wilgotna.
OdpowiedzUsuńMoze w jablkach bylo za duzo wody? Wtedy kruche ciasto moglo sie zbytnio nasaczyc i sprawiac wrazenie zakalcowatego, a beza byla zbyt wilgotna.
OdpowiedzUsuń