środa, 20 czerwca 2012

Szarlotka z bezą


Mama mojej bratowej na każdą większą okazję robi pyszną szarlotkę z bezą. Ostatnio moja ciocia miała imieniny, a ja nie wiedziałam co mam na nie upiec. Pomyślałam więc o imprezach na jakich byłam i jakie ciasta tam jadłam. No i przyszła mi do głowy właśnie szarlotka z bezą, a że nie miałam oryginalnego przepisu, to zmiksowałam kilka swoich i wyszło bardzo dobre i bardzo proste ciasto.



Szarlotka z bezą

Kruche ciasto
- 300 g mąki
- 180 g masła pokrojonego w małe kawałki
- 50 g brązowego cukru
- 4 żółtka

Jabłka
- 1 kg jabłek
- 150 g cukru(ja dałam 100)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Beza
- 4 białka
- szklanka cukru pudru
- szczypta soli

Zagnieść wszystkie składniki na kruche ciasto. Otrzymaną masę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka z odrobiną wody(4-5 łyżek) i dusić do czasu aż jabłka się rozpadną(ok. 15 minut). Dodać cukier, przyprawę do piernika i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Kruche ciasto rozwałkować i wylepić nim spód formy(35x24 cm) oraz boki do około 1/3 wysokości, ponakłuwać widelcem i wstawić do wcześniej nagrzanego na 200°C piekarnika. Piec około 10-15 minut.
Formę wyjąć z piekarnika. Na upieczony spód wyłożyć masę jabłkową.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier i dalej ubijać na bardzo sztywną masę. Ubite białka wyłożyć na jabłka. Całość wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160°C przez około 50 minut(beza powinna być lekko chrupiąca).



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Cisato jest przepyszne, robie juz drugi dzień z rzędu ponieważ wczorajsza byla zjedzona w oku mgnienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to czytać. Polecam też inne przepisy! :)

      Usuń
  2. niestety ciasto zakalec a zamiast bezy wyszła spieczona pianka:( wszystko robiłam zgodnie z przepisem- dlaczego mogło się nie udać:(?

    OdpowiedzUsuń
  3. Moze w jablkach bylo za duzo wody? Wtedy kruche ciasto moglo sie zbytnio nasaczyc i sprawiac wrazenie zakalcowatego, a beza byla zbyt wilgotna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moze w jablkach bylo za duzo wody? Wtedy kruche ciasto moglo sie zbytnio nasaczyc i sprawiac wrazenie zakalcowatego, a beza byla zbyt wilgotna.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...