czwartek, 16 sierpnia 2012

Ciasteczka maślane

Pyszne ciasteczka - ja lubię jeść je razem z czarną kawą albo z gorzką czarną herbatą. Do jednej części masy dodaję wiórków kokosowych, do drugiej zmielonych migdałów, a kolejną pozostawiam zwykłą, bez dodatków i po wykrojeniu ciasteczek posypuję grubym białym cukrem. Przy wkładaniu ciasteczek do pojemnika wykorzystuję papilotki do pieczenia muffinów, żeby wszystko ładnie wyglądało(układam dwie warstwy papilotek wypełnionych ciasteczkami, jedna na drugiej).



Ciasteczka maślane
na podstawie: http://www.mniammniam.com/Maslane_ciasteczka___przepis_podstawowy-9748p.html

- 0,5 kg mąki
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 3 żółtka
- 1 łyżka aromatu maślanego (można pominąć)

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól. Wymieszać to łyżką. Dodać aromat, miękkie masło i żółtka. Z tego zagnieść ciasto.
Stolnicę wysypać mąką i wyłożyć na nią zagniecione ciasto. Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm (ciasto po delikatnym rozpłaszczeniu ręką można z wierzchu przykryć dużym kawałkiem folii spożywczej, żeby nie przyklejało się do wałka). Z rozwałkowanego ciasta foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ze skrawków zagnieść ciasto, ponownie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Surowe ciasteczka można posypać grubym cukrem.
Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego wcześniej do 160°C i piec przez 10-15 minut, aż delikatnie się zezłocą. Po upieczeniu, przed zdjęciem ciastek z blachy należy poczekać kilka minut aż ciasteczka ostygną(w przeciwnym wypadku mogą się pokruszyć). Ciasteczka po wystudzeniu można też polać lukrem albo posypać cukrem pudrem.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Najlepsze pod słońcem! Najgorsze że nie kończy się na jednym ciastku.. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...