czwartek, 28 lutego 2013

Biscotti z migdałami i morelą


Ciasteczka te charakteryzują się bardzo zwartą i twardą strukturą. Najlepiej smakują razem z herbatą albo kawą, jeszcze lepiej gdyby były w tej herbacie albo kawie zamoczone. Moim zdaniem dopiero wtedy wydobywa się z nich ich prawdziwy, delikatnie słodki smak. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a jeszcze lepszą sprawą jest to, że można je przechowywać przez bardzo długi czas i się nie zepsują. Za przepis dziękuję Natalii. :)




Biscotti z migdałami i morelą
przepis na około 15 ciasteczek


- 1 duże jajko
- 100 g drobnego cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g zmielonych lub drobno pokrojonych migdałów
- 70 g drobno pokrojonej suszonej moreli

Jajko utrzeć z cukrem aż masa zbieleje. Dodać ekstrakt, mąkę, proszek do pieczenia, migdały i morele. Zmiksować i krótko wyrobić ręcznie. Obsypując dłonie mąką uformować z niego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bądź posypanej mąką podłużny chlebek o długości około 20 cm. 
Piec w temperaturze 175°C przez 25 minut aż ciasto będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie chlebek pokroić nożem z piłką na kromeczki szerokości ok. 1 cm, na ukos. Ułożyć je ponownie na blasze, tym razem poziomo. Piec przez 15 minut w temperaturze 190°C, w połowie czasu przewracając ciasteczka na drugą stronę. Po upieczeniu powinny być wyschnięte i chrupiące. Biscotti należy przechowywać w szczelnym pojemniku, można je trzymać bardzo długo.

Smacznego!

 

6 komentarzy:

  1. Kocham biscotki, Twoje wyglądają cudnie :) Mogę chrupnąć jedno? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dla mnie też stały się jednymi z ulubionych ciastek. :) Proszę się częstować. :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...