piątek, 1 lutego 2013
Masa mascarpone
Dodaję przepis na masę, którą wykorzystałam do przełożenia i wykończenia tortu tiramisu. W trakcie jej robienia odkryłam, że bez zbędnych dodatków w postaci żelatyny, czy fixów do usztywniania kremów nadaje się do ładnego wykończenia pięknych tortów. Wystarczy, że będzie przechowywana w chłodzie, a utrzyma nadany jej kształt i z pewnością się nie rozpłynie. Z podanych proporcji wychodzi bardzo słodka, dlatego albo można zmniejszyć ilość dodawanego do niej cukru albo użyć go mniej przygotowując resztę tortu. W przypadku tortu tiramisu proporcje te działają świetnie, ponieważ smak kawy powoduje, że tort staje się bardziej wytrawny.
Masa mascarpone
do przełożenia i obłożenia tortu o średnicy 20-22 cm
- 400 g zimnej śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 500 g mascaropne
Mocno schłodzoną śmietanę przelać do miski. Dodać do niej część cukru i cukier z wanilią, zacząć ubijać na najwyższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodawać pozostały cukier. Śmietana po ubiciu na być bardzo sztywna. Do śmietany dodać mascarpone, zmiksować aż składniki się połączą i masa będzie gładka. Po przygotowaniu przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz